Плащане с телефона вече реалност в Африка

Жители на някои от най-бедните страни плащат само чрез телефоните си, а парите отиват в миналото

Реклама

Континентът Африка е известен с невероятната си красота, както и с голямата бедност сред населението. Въпреки проблемите на Черния континент, местното население се нагажда удивително добре към дигиталната епоха.

 В Сомалия вече плащат за бензина на бензиностанцията , за покупки в магазина, обувки, поръчки в кафенето и на практика за всичко през мобилните си телефони. Страната е една от най-бедните в света, там от години няма централизирано правителство, нито банкова система, но мобилната революция е създала една неформална електронна банкова система, която е много ефективна и надеждна.

През това време в Нигерия си имат други проблеми

В региона Сомалиленд в северозападаната част на страната, бъдещето вече е настъпило - парите в брой са на изчезване, кредитните карти са излишни, а пазаруването става дигитално. Почти всички търговци приемат разплащане през телефона.

Това е иновация, която може да промени континента. Африка вече е лидер в употребата на “мобилни пари” и тази тенденция се увеличава. В страни като Кения, Танзания и Уганда мобилните пари са много по-разпространени от банковите сметки. Повече от 17 млн. кенийци (повече от две трети от пълнолетните в страната) използват такива услуги, предимно за да пращат пари на роднини или бизнес партньори на далечни разстояния, както и за плащане на сметки или заеми.

Тази система се налага, защото е сигурна и проста. Потребителите правят еднократно плащане към Telesom и после използват баланса, за да извършват плащания. За да го направят, потребителите набират трицифрено число, след това попълват четирицифрен пин код, а след това и Zaad номера на търговеца, на който трябва да бъде платено, както и сумата.

В пустинята Намиб едва ли има обхват, но това заслужава да се види

Сомалиленд пък има един от най-високите показатели на дигитални транзакции. Повечето от тях стават чрез Zaad - услуга от най-голямата телекомуникационна компания в страната Telesom. Проучване по въпроса миналата година заключи, че средният потребител прави по 34 транзакции на месец, което е по-висок показател от почти навсякъде по света. Системата за мобилни пари се разраства много, заради зависимостта на региона от сомалийците-гурбетчии., които изпращат в страната поне 1 милиард.долара на година.

Много компании в Сомалия използват Zaad, за да плащат заплати на служителите си. От 3.5 млн. души население на Сомалиленд, повече от 500 хиляди са клиенти на Telesom и повече от половината използват Zaad. Този вид разплащне е толкова популярен, че клонът на Coca-Cola в Сомалиленд е единственият в света, който не ползва пари в кеш. Около 80 процента от продажбите се извършват чрез Zaad.

Кения е държавата, в която най-много се ползват такива услуги в цяла Африка. Местният телекомуникационен лидер Safaricom предлага услугата M-Pesa, която има 15 млн. потребители. Над 1.2 млн. кенийци сега използват M-Shwari-мобилна банкова система, създадена през миналия ноември, която им позволява да отварят собствени банкови сметки и да заемат пари.

Като цяло тенденцията масово да се използват мобилните устройства се наблюдава в световен план

Много кенийци се възползват от възможността да заемат няколко долара, които да върнат по-късно през месеца. Таксата за това е  по-малка, отколкото взимат уличните лихвари. Заемите обикновено се одобряват веднага и хората могат да вземат парите от най-близкия представител на M-Pesa.

Така че, в Африка транзакциите по телефона намират неочаквано добра почва, поне сред хората, които имат достъп до мобилни услуги.