Вижте кои са класическите филми на ужасите

Вижте как страхотиите просто не остаряват

Реклама

Старите филми на ужасите нямаха техническите възможносит на сегашните и именно поради това, в тях имаше повече кино.

Сюжетите бяха по-заплетени, силният психологизъм изтръгваше всяка възможно спокойствие от главите на хората, докато ужасът се вливаше в сърцата им. Страхът беше много по-чист, студен и осезаем почти на физическо ниво. Вижте кои са най-добрите примери за това.

Children of the Corn (1984)

Историята е базирана на разказ на Стивън Кинг и проследява  историята на Бърт (Питър Хортън) и Вики (Линда Хамилтън). Двамата пътуват из Небраска, когато намират труп с прерязано гърло. Те спират в близкия град, за да съобщят за тялото, но откриват, че там няма нито един възрастен човек. Децата, начело с хлапето Айзък,  са превзели мястото и са избили родителите си, следвайки култ към “този, който ходи сред царевицата”.   


Rosemary’s Baby (1968)

Ужасът тук е режисиран от Роман Полански, който по-късно прави класики като Chinatown и The Pianist.

В този филм съпругът и съседите на Розмари започват да се държат все по-странно, докато бременноста й напредва. А бебето в корема й може би е причината за това нещата в живота й да излязат от контрол. Филмът е известен с новаторските си  техники за снимане.

 

The Omen (1976)

Двойка родители дълго време искат да имат дете, но когато това най-накрая се случва, бебето е мъртвородено. Бащата (Грегъри Пек) решава да занесе вкъщи живо бебе, чиято майка е припаднала в болницата по време на раждането.

В последствие момчето Деймиън се оказва най-злият демон, който може да съществува. Филмът е много въздействащ, защото обръща парадигмата - в него невинността и очарованието на децата се израждат в неспасяем ужас.

 

 

The Exorcist (1973)

“Казвам ти, че това нещо горе не е дъщеря ми”. Това е един от най-класическите филми на ужасите, а неговият олдскуул вид изобщо не му пречи да ви изправи косите.  

Момичето Риган е обсебена от древен демон и около нея започват да се случват ужасни неща. Със задачата да я спасят чрез екзорсизъм се заемат свещениците Ланкастър Мерин (Макс фон Сюдов) и Деймиън Карас (Джейсън Милър). Това, което ги очаква обаче поставя на карта вярата и живота им.  

Pet Sematary (1989)

Отново история по Стивън Кинг и отново в десетката. Това е един от онези филми,в които героите правят всички възможни грешни ходове.

 Семейство Крийд тъкмо са се преместили в нова къща, до която минава скоростен път, който е много опасен. По-лошото е , че наблизо има гробище с лоша слава. Никой, погребан там не е мъртъв. Разбирайте го, както искате.

What Ever Happened to Baby Jane (1962)

Филмът е най-страшният на 1960-те и до днес остава една от класиките в жанра.

What Ever Happened to Baby Jane разказва за две поостарели актриси, които вече са се пенсионирали. Джейн, наричана още Бейби, е била успешна актриса във водевили в началото на 20 век. Години по-късно сестра й Бланшет изгражда успешна кариера като актриса, докато славата на Бейби залязва.

Джейн затъва в алкохол и завист, а една нощ, прибирайки се пияна с колата, блъска Бланшет и тя остава инвалид. Двете заживяват в едно имение, къедто за Бланшет се грижат губещата разсъдъка си Бейби и помощницата Елвира (Мейди Норман). Постепенно Джейн започва да измъчва Бланшет все по-жестоко и по-жестоко.