Час преди да заспим... трябва да се успокоим!

Реклама

Знаехте ли, че това, с което се занимавате точно този един час преди да заспите, може да се окаже най-решаващият фактор за добрия ви сън? Научете от д-р Оз как да елиминирате стреса, превъзбудата и проблемите в работата, които са основните виновници за безсънните нощи.

Eто четири полезни съвета, за това как да премахнем досадното и изтощително безсъние:

„Уморяващият” чай на д-р Оз в... 21 часа!
Чай от лайка и течен мелатонин са основните съставки на тази успокояваща топла напитка.  Лайката действа като леко „успокоително” и приканва за сън. Наред с регулирането му, течният мелатонин се гордее и с няколко други положителни качества – спомага намаляването на сърдечната честота и кръвното налягане, подсилва имунната система и блокира реакцията на организма към стреса. Добавете 18 капки (около 5 милиграма) от течния мелатонин в чая си и консумирайте два часа преди лягане.


Пара от лавандула за лице в... 21:15 часа!
Доказано е, че лавандулата има благотворно въздействие върху безпокойството – една от основните причини за загуба на съня. Напълнете една купа с 2 чаши вряща вода и 10 капки лавандулово етерично масло. Наведете глава над съда и покрийте глава си с хавлиена кърпа – както се правят инхалации. Вдишвайте дълбоко в продължение на една минута. Парата има прекрасно въздействие върху дишането и белите дробове! Можете да опитате и във ваната!


Намалете отоплението... в 9:30 часа!
Идеалната стайна температура е около 20°c.  С охлаждането на стаята ще... охладите и страстите – телесната температура ще се понижи и това ще предизвика сънливост. Така ще  забавите метаболитните процеси и в това число дейността на мозъка. Така ще ви се доспи достатъчно, за да се насладите на една съсредоточена, дълга и здравословна дрямка!

Протегнете се... в  9:45 часа!
Ако се упражнявате вечер можете да попречите на здравия си сън. Така ще подтиснете действието на мелатонина, а и притокът на адреналин няма да ви позволи да се отпуснете. Протягането/разтягането, придружено с дълбоко дишане, ще ви помогне да релаксирате, без да повишавате пулса си. По този начин ще отпуснете мускулите и ще подобрите кръвообращението. Ето как:

Легнете на около 15 см. разстояние от таблата на леглото или стената с изпънати нагоре крака. Поставете ръцете свободно до тялото и вдишайте дълбоко. Трябва да изпитате леко опъване в краката. Повдигането на им помага за отпускане на мускулатурата и предотвратява (или може да предотврати) появата на крампи. Легнете си до 10 минути след упражнението. Тренирайте за сън!