Паркур манията вече и на закрито

В Америка паркур-фитнесите стават все по-популярни

Реклама

Уличният спорт паркур е един зрелищен, анти-гравитационен метод за придвижване в градски условия, който от години се практикува от младежите навяскъде по света. През цялото време паркурът се считаше за толкова ърбън (както и толкова опасен), че той беше оставен да си подскача, премята и развърта, но на улицата. В Америка обаче се опитват да го опитомят като част от фитнес културата.
 

Все повече набира скорост тенденцията зад Океана да отварят врати паркур-фитнеси. В тях сградите представляват големи кутии, а тротоарите са постелки. Инструкторите твърдят, че меките настилки, контролираната среда и инструктажът са превърнали опасния паркур във фитнес опция, достъпна за всеки. Те дори не наричат фитнесите си за такива, а ги описват като “образователни съоръжения.”

На ONFest в София тази година имаше и много паркур атлети. Вижте какво още разказа директора на феста Мартин Кадинов

 


 

 

В тези фитнеси хора на всякаква възраст (предимно от мъжки пол, разбира се), които могат да се научат на всяко едно от необходимите движения поетапно и така да развият способностите си. Идеята е хората да си върнат способностите и гъвкавостта, която са имали като деца.
 

Самите деца, които и без това подскачат и тичат по цял ден, могат да се научат да използват тази енергия като я вкарат в нещо, което е интересно, забавно и изглежда готино. Всичко това в контролирана и безопасна среда и с инструктаж от професионалисти. Специалисти са на мнение, че паркурът е много полезен, защото включва не само сила, скорост и умения, но и координация и баланс.

Паркурът е екстремен, но и крийкингът не му отстъпва

 


  Бейс джъмпингът и паркурът вдигат еднакво адреналина

 

До голяма степен подобни фитнеси въобще не приличат на класическите - в тях няма пътеки за тичане, нито тежести или пък телевизори. Но пък посетителите могат да се записват, докато скачат и се премятат от някоя стена, и после да пуснат клипчето си в интернет.