Hyperloop – транспортът на бъдещето е със скоростта на звука

Милиардерът иноватор Елън Мъск представи новия си транспортен проект

Реклама

Милиардерът иноватор Елън Мъск представи новия си соларно задвижван транспортен проект, който, ако изобщо бъде реализиран, ще позволи маршрута от Лос Анжелис до Сан Франсиско от порядъка на 644 км да бъде преодоляван със скоростта на звука за едва половин час, а пътниците да са напълно обезопасени и да плащат скромна цена за пътуването.

Мъск, който е основател на производителя на електрически коли Tesla Motors и на частната компания за космически изследвания SpaceX, както и на PayPal, публикува документ, описвайки проекта Hyperloop."Hyperloop е тръба с ниско налягане с капсули, транспортирани със ниска и висока скорост по дължината на тръбата", се посочва в него.
 

Според Мъск тази транспортна система би трябвало да може да достига скорост от 1220 км/ч и би била икономически постижима за всяка транспортна връзка под 1500 км. Мъск заяви, че това е нова форма на транспорт, разграничавайки я от традиционния влак, която транспортира пътници и товари в капсулите си в тръба, монтирана на пилони.

Милиардерът твърди, че неговата система е по-малко уязвима за земетресения и изложена в по-ниска степен на опасността от инциденти, в сравнение с влаковете и самолетите, защото не може да се разбие или дерайлира.
Според сметките на Мъск, такава връзка между Лос Анджелис и Сан Франциско ще струва 6 млрд. долара в сравнение със 70 до 100 млрд. за влак, а билетът в една посока ще струва едва 20 долара.