Реклама

Миа Термополис (Ан Хатауей) е смотана тийнейджърка, която открито е подигравана от популярната си съученичка Лана Томас (Манди Мур). Най-добрата й приятелка е Лили (Хедър Матарацо) – също отритнато от останалите момиче. Но ето, че майката на Миа – Хелън (Каролайн Гудал), й съобщава че покойният й биологичен баща всъщност е коронован принц на малката европейска държава Дженовия.

Миа се оказва единствената наследница на трона, а баба й – кралица Кларис Реналди (Джули Андрюс), иска да обучи непохватната тийнейджърка да се държи като потомствена аристократка. Това се оказва почти обезсърчаващо начинание, но постоянството на момичето, подпомогнато от Джо (Ектор Елисондо) - шефа на охраната на баба й, както и от нейния фризьор, дава резултат.

Досущ като една потомствена принцеса Миа се оказва раздвоена в романтичните си увлечения – тя е привлечена както от красивия и много популярен Джош (Ерик фон Детен), така и от по-скромния Майкъл (Робърт Шварцман), който е брат на приятелката й Лили.

"Дневниците на принцесата" е заснет в същия павилион, в който е снимана и приказката на Walt Disney, която навремето превърна Джули Андрюс в звезда – Мери Попинс, и е също такава приятна приказка, чието послание доста напомня това на наградения с "Оскар" филм от 1964 г.

Режисьорът Гари Маршъл поднася същото съчетание от леко и приятно забавление, с което се отличаваха и предишните му филми "Хубава жена" и "Булката беглец". Успехът на филма в голяма степен се дължи на излъчването и изпълнението на дебютантката Ан Хатауей, която се справя еднакво убедително както в сцените с гегове, така и с по-сериозната мелодрама.