Джейн Линч: Сю ще става все по-лоша и дребнава

Актрисата е в ролята на Сю Силвестър в хитовия сериал "Клуб "Веселие", който върви по bTV Comedy

Реклама

Актрисата Джейн Линч е в ролята на тираничната Сю Силвестър в хитовия американски сериал "Клуб "Веселие", който bTV Comedy излъчва всяка събота и неделя от 19:30 часа. Ето какво разказва актрисата за сериала, за героинята си и за себе си...

Как попаднахте в "Клуб "Веселие"?

Покани ме Райън Мърфи, създателят на шоуто. Когато получих сценария и бях поканена за ролята, работех във Ванкувър. Смях се от сърце, когато се запознах с образа на Сю, която, мога да кажа, е възхитителна. В този момент обаче имах уговорка за участие в друг пилотен епизод и нямаше как да поема ролята като постоянен ангажимент. Затова в първия епизод на "Клуб "Веселие” се явявам като гост – звезда. След втория или трети епизод нещата вече бяха наред и ангажиментът ми към тази продукция стана постоянен.

Ако се върнем в годините, когато вие сте била в гимназията, можете ли да ни разкажете за класовата система тогава?

Разбира се! Аз бях от тези хора, които преминаваха в различни групи, но сърцето и душата ми определено бяха при децата от училищния хор. В края на деня винаги ходех в хора и това беше мястото, където се чувствах като у дома си. Там се забавлявах. Но имах приятели и сред мажоретките, и сред "неудачниците”. Разбирах се прекрасно и с умните, и с "лудите”, т.е. аз се движех във всички тези групи.

Вие можете да играете много и различни роли. Къде според вас се научихте на това?

Според мен това е свързано с факта, че аз съм от този тип хора, които се движат в много и различни кръгове. Обикновено не стоя на едно място и предполагам, че срещите ми с такова разнообразие от хора се отразяват и на работата ми, тъй като успявам да пренеса това разнообразие и там.

Известността ли е основната тема в сериала "Клуб "Веселие"?

Децата според мен го правят повече, за да изразят себе си. Това е разказ за тяхното изкуство и начина, по който те са завладени от него. За разлика от моята героиня, която се опитва да ги смаже, да им попречи да танцуват и да се чувстват добре. Всичко е насочено към това, че те се опитват да изразят себе си и специалния талант, който притежават. Известността не е част от всичко това. Например Рейчъл. Според мен тя иска да бъде звезда на Бродуей или в киното, но това, за което истински мечтае, е да пее със своите приятели, да бъде част от групата и дори казва, че да си част от групата те прави специален. С други думи тя иска да сияе, но още повече иска да бъде част от група хора, с които да споделя своята любов.

А какво се случва със Сю? Започва ли тя да се променя? Всъщност имате ли право да говорите за това как тя се поменя в сериала?

Ами тя не претърпява особено развитие, а става все по–лоша и дребнава. Но има моменти, в които виждаме и нейната по-добра страна. В един епизод Сю дори ще се влюби, но сърцето й ще бъде разбито. Ще разберем и много неща за живота на нейното семейство, за част от неговите членове. За момент дори ще й съчувстваме, но това няма да трае дълго. Тя не е приветлива, тя няма да се промени, тя винаги ще бъде малко подла, но с мярка. Тя знае своята игра. И това колко лоша може да бъде прави ситуацията дори по-забавна.

Някъде четох, че сте провели специална терапия и тя ви е помогнала да станете много по-самоуверена, особено по отношение на актьорската ви игра. Вярно ли е това и смятате ли, че наистина ви е помогнало?

Колкото повече осъзнавам нещата, толкова по-задълбочена става моята работа. Може да звучи арогантно, но е факт. За мен колкото повече опознавам себе си, толкова повече неща разбирам за околните. Ако мога да отстраня тези неща, да ги погледна отстрани и да не ги съдя, а просто да кажа "ами добре”, тогава мога да ги използвам в своята работа. Когато човек се срамува или страхува от някои неща, тогава той е неспособен да ги използва. Затова, колкото по-добре ги опознаеш, толкова по-лесно ги приемаш. Това са неща, които започваш да използваш в работата си и тогава от "просто изпълнявам роля” те преминават в нещо повече. Поне така стоят нещата за мен.

Сега да поговорим малко за вас. Четох, че кариерата ви започва на 39 и трябва да кажа, че вие сте едно истинско вдъхновение. Смятате ли, че сте вдъхновение за жените?

Не. Всъщност кариерата ми започна на 27, но вие просто не сте чували за мен. Аз наистина съм късметлийка, защото моят пробив беше на 39 години, което предполагам е необичайно, защото тогава обикновено жените биват изместени, а аз тъкмо започвах. В този смисъл съм късметлийка и това по свой начин говори за това кои са силните ми страни като актриса, какви роли мога да играя.

Във ваше интервю казвате, че роли, които се предполага, че са за мъже и изискват авторитет, всъщност отиват при жени. Кога забелязахте това явление?

Наблюдавам го почти през цялата ми кариера. Първата ми такава роля беше на офицер Клейн, която всъщност е подготвяна за мъж. Това беше пример за мен, че ще има мъжки роли, за които някой ще каже „Защо не вземем Джейн да я изиграе?”. Така те ще се почувстват креативни, а от това съм печелила много пъти в кариерата си.

Когато за първи път прочетохте сценария на "Клуб "Веселие", мисля споменахте, че сте се смели от сърце. Какво е различното в този сценарии и други, които сте чели?

Едно от нещата, на които се смях с глас и помня и до днес, е гласът на Уил Шустер да казва "Сю Силвестър може, но може и да не е позирала за Пентхаус”. Това ме срази и ми даде силното усещане коя е тази жена. Това е жена, която би направила практически всичко, за да попадне под светлината на прожекторите.

© 2009 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Повече за "Клуб "Веселие" можете да прочетете тук>>

Не забравяйте, че bTV Comedy дава възможност на вас и вашите приятели да спечелите ВИП госуване в "Комиците". Подробностите са тук>>