Ало, ало

Реклама

Изписани са много книги за Втората световна война, а още повече филми са заснети по темата. Войната е разглеждана от всички възможни ъгли, но никой не я е представял по начина, по който го прави комедийният сериал „Ало, ало“ – една от най-успешните британски поредици за всички времена, която продължава да се радва на огромен зрителски интерес по цял свят вече над 40 години.

 

„Ало, ало“ среща зрителите с куп запомнящи се образи, сред които е Рене Артоа (Гордън Кей) – собственик на кафене в малкото френско градче Нувийон по време на Втората световна война. По стечение на забавни обстоятелства, то се превръща в център и до известна степен щаб на френската съпротива.

 

Рене води живот, изпълнен с комични и абсурди ситуации, лавирайки между германците и френската Съпротива, както и между жена си и любовниците си. Германската армия е обсебила заведението му, а той се опитва, макар и неуспешно, да помага на Съпротивата, укривайки двамата натрапени му британски военни пилоти и радиопредавател на горния етаж. Освен всичко останало, Рене се въвлича и в опазването на безценна картина – „Грешната Мадона с големите бомби“. Истинският проблем на Рене обаче е неговата съпруга Едит, която все още не знае за авантюрите му с двете му сервитьорки.

 

Другите главни герои са мадам Фани – тъщата на Рене, мосю Льоклер – фалшификатор и пианист, както и бивш любовник на мадам Фани, мосю Алфонс – погребален агент, който ухажва Едит, полицай Крабтрий – английски агент, който се преструва на френски полицай с ужасен френски, както и английските летци Феърфакс и Карстиърс. От „германска страна“ са лейтенант Грубер, за когото има слухове, че си пада по Рене, редник Хелга Герхарт и генерал Фон Клинкерхофен.

 

Интересното е, че с комичните ситуации, които сериалът разглежда, той по никакъв начин не иска да принизи реалните събития от периода, а по-скоро идва като пародия на военните драми, които заливат малкия екран на Великобритания преди няколко десетилетия. Колоритните герои и техните незабравими фрази, абсурдните ситуации и английският хумор с френски акцент превръщат деветте сезона на сериала в една от най-гледаните и популярни комедии за всички времена. Персонажите в „Ало, ало“ стават емблематични за актьорите, които са ги изиграли, и няколко десетилетия след старта на първите снимки на сериала лицата им са все така разпознаваеми и любими. Гордън Кей дори издава книга „Рене и аз: Нещо като автобиография“

Тагове: btv comedy