Д-р Антония Първанова: Невъзможно е да се предпазим от коронавируса, отвсякъде може да влезе

Според нея прекомерното стоене вкъщи може да компрометира имунната ни система и да доведе след това до заразяване с бактериални инфекции, срещу които няма да ни помогне нито един антибиотик

Реклама

Невъзможно е да се предпазим от коронавируса, отвсякъде може да влезе. Това каза експертът по здравна политика, обществено здраве и здравен мениджмънт д-р Антония Първанова в „Лице в лице“.

Според нея прекомерното стоене вкъщи може да компрометира имунната ни система и да доведе след това до заразяване с бактериални инфекции, срещу които няма да ни помогне нито един антибиотик.

Смисълът на имунната система, за да бъде силна, трябва организмът да поддържа добър тонус, да се среща с тези агенти, той започва да боледува. Рискови стават непатогенни бактерии заради свръхнеадекватна дезинфекция, и след това малко да ослабим мерките, може да станем податливи на други вируси и бактерии, каза още експертът.

Важно е да се спазва дистанция, да се поддържа лична хигиена, но още по-важно е да се разбира, че вероятно има много повече хора, които са безсимптомни и разнасят заразата.