Реклама

Сладко, сочно и с разнообразие от ароматни сортове, гроздето е много здравословен плод. Дори съществува термин "ампелотерапия” - гроздолечение. Редовната консумация на грозде и гроздов сок подобрява обмяната, премахва болки в ставите, регулира червата и възстановява силите.

Притежава антибактериално действие, което се дължи на антоциани и витамини С, В и каротин. Последни изследвания показват, че червеното грозде е богато на мелатонин, хормонът, който участва в регулирането на бодърстването и съня.

Антиоксидантите в него забавят процесите на стареене, укрепват кръвоносните съдове и подобряват паметта.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Наличието на калий, магнезий, желязо, фосфор го прави много ценно за мускулната сила и издръжливост, наред с богатото захарно съдържание. Препоръката е хората с диабет да внимават с количеството гроздови зърна, които могат да си позволят.

Сироп от грозде като тонизатор
Изцежда се гроздов сок и след това се сварява, докато се получи сироп. Смесва се със същото количество пчелен мед. Оставя се да изстине и се налива в стъклена бутилка. Пие се по една лъжица от сиропа, разтворена в хладка вода по веднъж на ден.

Плодов букет за четирима

- 1 чаша грозде
- 1 среден ананас
- 2 грейпфрута
- 2 пресни круши
- 3 портокала

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Нарязват се ананасът и крушите на кубчета, а портокалите и грейпфрутите - на парченца с остър нож. Отстраняват се гроздовите зърна от стъблата. Смесват се нежно всички нарязани плодове и се сервира в десертни купички.

Салата от грозде и круши за 4 порции
- 500 г грозде без семки
- 2 круши от компот или свежи
- 4 листа от маруля
- 3 с.л. меко соево сирене
- 1 с.л. соев крем
Върху листото от маруля се поставя половинка круша, очистена от семките с плоската част нагоре. Смесват се соевият крем с мекото тофу и обилно се намазват крушите отгоре. Гроздовите зърна се нарязват на половинки върху намазаните круши с плоската страна надолу, близо едно до друго, за да наподобят грозд.

СНИМКА:THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Стафиди, свежо грозде, гроздов сок, олио от гроздови семки, сърми от лозови листа - много са храните на базата на богатия хранителен състав на това растения - лозата. Не го забравяйте. Нека присъства редовно и на вашата трапеза.