Реклама

 

В края на годината обикновено се правят равносметки. През 2013 станахме свидетели на иновации, но и на тъжния край на някои технологии в живота ни, които някога го правеха много по-добър. 

Google Reader

Услугата за четене на RSS-емисии на Google имаше огромен брой почитатели. От времето преди Twitter и Facebook тя се беше превърнала в личен бележник за съдържание на хората, които искаха да са информирани на едно място, без да трябва да посещават 20 различни свята. Е, времената се променят, а споменатите Facebook и Twitter са доста по-динамични и гъвкави в селекцията на споделени линкове – курирани от най-добрия възможен редактор, вашия приятелски кръг. Краят на Google Reader предизвика вълна от болка, споделена във Facebook и Twitter обилно и с много сълзи. Всички в крайна сметка преминаха към Feedly (валидния директен наследник) или други продукти за организиране на тематично съдържание като Zite, Instapaper или Flipboard.

Winamp

Добрият стар Winamp. Беше време, когато без Winamp не можеше да започне нито едно парти. Днес или сте мигрирали към iTunes, защото притежавате някакъв iPod-плеър (който задължително трябва да се синхронизира с iTunes), или слушате музика през стрийминг – Youtube, Spotify, Soundcloud. Затова и Winamp последва съдбата на ICQ. Когато не се адаптираш към тенденциите, просто умираш.

HTC First

Този продукт никога не достигна България и дори Европа. Известен още като “Facebook телефонът”, този смартфон беше недоразумение от ден първи. Причината е прозаична – Facebook просто прецакаха партньорите си от HTC, като пуснаха новото си приложение за Android с интерфейса Facebook Home за свободен даунлоуд и върху други смартфони. Така отпадна сензационната нужда да си сменяш апарата, за да имаш търкалящи се по екрана аватари на приятелите ти от социалната мрежа. Ако ние бяхме от HTC, никога никога никога никога повече нямаше да искаме да имаме нещо общо с подобни тъпаци, които прецакват партньорствата си – като Facebook.

iPhone 5

Тази смърт беше евтанизирана. Донякъде ни липсва усещането за ексклузивната “петица”, но всъщност много повече ни тревожи принципната неспосбност на Apple наполедък да произвежда нещо по-добро от блудкав маркетинг за широките народни маси. iPhone 5 беше супер, iPhone 5s е още по-як, така че тук не усещаме истинска носталгия.

Altavista

Да, мили деца, преди Google имаше мноооого други търсачки. Altavista дори беше една от по-добрите. В началото на 21 век нямаше интернет потребител, който да не търси през Altavista – а още повече бяха онези, които използваха услугатa Babelfish, прароднина на днешния Google Translate. Днес търсенето е бизнес за милиарди, а Altavista прекрати участието си в това раздаване преди много години, най-вече заради последния си родител, Yahoo. Много неща можем да кажем за Yahoo, които няма да са приятни за никого, но няма. Потребителите сами разбират, когато нещо е яко или не е яко.