Реклама

С фокус върху филмите, технологията и разбира се - изкуството, експерименталните форми на шампионите от Sundance New Frontier разказват истории по начин, който е иновативен дори и за инди филмите. От интерактивния документален филм за хакери, до видео в “овална форма” на концерт на Becks, те са хората, които променят бъдещето на езика в киното.

Ето и петте най-успешни експериментални, предизвикателни и прекрасни филми на тазгодишното издание на Sundance.

1. Мива Матрейек (Miwa Matreyek) - "Сънищата на просветления живот: Митове и инфрастктура; Този свят се е самосъздал” (Dreams of Lucid Living; Myth and Infrastructure; This World Made Itself)

Мива Матрейек (Miwa Matreyek) - "Сънищата на просветления живот: Митове и инфрастктура; Този свят се е самосъздал”


Игра с концепцията за “будното сънуване” - Сънищата на просветления живот” изобразява свят, в който домакинската работа на една жена успява да повлияе и да промени реалността на всички, дори най-отдалечените от външната врата на собствения й дом.

2. Дъг Айткин (Doug Aitken) - “Източникът (в развитие) (The Source (Evolving))

Дъг Айткин (Doug Aitken) - “Източникът (в развитие)


Как се ражда една идея? Какъв е пътят й до завършения прокет? Това са въпросите, които изследва световноизвестният Дъг Айткин чрез несекващи серии от диалози с основоположници на течения в различни дисциплини, които оформят съвременната култура.

3. Клип Колектив (Klip Collective) - “Какво проектира той там вътре” (What’s He Projecting In There)

Клип Колектив (Klip Collective) - “Какво проектира той там вътре”


В чест на 30-годишнината на Sundance Film Festival 3D артистите от Клип Колектив (от Филаделфия) създават тазгодишния трейлър за фестивала в чест на стотиците иконични филми, които са видени от публика за първи път именно на Sundance.

4. Джеймс Неърс (James Nares) - “Улица”(Street)

Джеймс Неърс (James Nares) - “Улица”

С помощта на високоскоростна HD камера художникът/фотограф/видео артист Джеймс Неърс забавя изключително претъпканите с хора улици на Ню Йорк и създава това впечатляваща и очароваща видеоинсталация. Будки за хот дог, деца на скутери, любовници, врагове, гълъби, полицаи, дори фасът, изхвърлен във въздуха - нищо не е пропуснато.

5. Джейколби Сатеруайт (Jacolby Satterwhite) - "Reifying Desire Anthology"

Джейколби Сатеруайт - "Reifying Desire Anthology"

Вдъхновен от рисунките на майка си, гейминг културата, Дада, сюрреализма и модата от балните зали, тази смела работа на Джейколби е пълна с оригиналност, желание и концептуална наситеност.