Реклама

Британският учен Тим Бърнърс -Лий не е много популярно име за масовата аудитория, въпреки грандиозното си постижение. Днес всички ползваме интернет всеки ден, а не знаем кой е човекът, който я е създал.

През 1980-те и 1990-те Бърнърс -Лий работи в Европейската лаборатория за практическа физика CERN в Женева, Швейцария. Там той създава система от хипертекстови документи, която помагала на учените да намират бързо информация, без да се налага да се изпращата имейли. Неговата програма Enquire (която събира информацията в линкове) де факто е предшественика на уеб пространството.

В началото на 1990-те Бърнърс-Лий пише софтуер за първия уеб браузър и открива World Wide Web (W3) Consortium - организация, която действа под мотото : “Нет за всички!” и “Нет за всичко”. Нейната мисия е да развива уеб стандартите и да осигури дълъг живот на виртуалното пространство.

Самият учен е много интересна личност и това си личи по отговорите, които дава в интервюта. За New York Times през 2009г, той каза, че ако можеше да промени едно нещо, то ще е да премахне двойната наклонена черта след http, когато се изписват интернет адреси.