Реклама
Вижте какво съветва доктор Оз всички, които искат да се предпазят от различните вариации на раковите заболявания:
Рак на простата
- Яжте домати – те са богати на ликопен, който може да намали риска от получаване на рак на простата.
- Набавяйте си фолат от храната, а не чрез добавки – рискът от рак на простата е по-нисък при мъже, които приемат достатъчно фолат с яденето.
- Яжте храни с ниско съдържание на мазнини. Изследвания показват, че мъжете, които приемат големи количества мазнини са по-предразположени към рак на простата.
- Консумирайте храни, съдържащи изофлавони – соя, боб, нахут, леща и фъстъци. Те също ограничават риска от появата на този вид рак.
- Скорошно проучване показва, че хранителните добавки с витамин Е, значително повишават риска от получаване на рак на простата и то сред здрави мъже. Ако приемате мултивитамини (а аз ги препоръчвам горещо), търсете такива с ниско съдържание на витамин Е (като смесени тохофероли).
Рак на гърдата
- Всеки месец си правете профилактични прегледи сами у дома, за да хванете евентуалния проблем на време. Гледайте да извършвате процедурата от 5 до 7 дни след края на месечния цикъл по едно и също време всеки месец.
- Зеленият чай има доказано превантивно действие срещу развитието на рака на гърдата.
- Рибеното масло съдържа омега 3 мастни киселини докозахексаенова киселина и ейкозапентаенова киселина, които намаляват риска с цели 32%.
- Броколи, брюкселско зеле, зеле и къдраво зеле, съдържат индол-3-карбиол. Това е антиоксидант, който способства предотвратяването на рак на гърдата. Старайте се да приемате някой от тези продукти поне два пъти седмично (или две порции за седмицата).
Рак на дебелото черво
- Ограничете приема на червено месо и преработени храни, за да намалите риска от рак на дебелото черво.
- Ако сте над 50, си направете колоноскопия - особено в случай, че върви по наследство.
- Един аспирин на ден намалява риска от рак на дебелото черво.
- Пълнозърнестите храни (овес) са богати на фибри, които се борят с рака. Проучване показва, че при хората, които консумират овес, рискът намалява с 34% повече, отколкото при онези, които не ядат (или ядат по-малко).
- Наблюдавайте дали в изпражненията ви има кръв – това може да бъде знак за рак на дебелото черво.
- Яжте домати – те са богати на ликопен, който може да намали риска от получаване на рак на белия дроб.
- Не пушете и избягвайте пасивното пушене.
- Затваряйте прозорците на колата! Замърсяването по пътищата е токсично и може да бъде причина за появата на рак на белия дроб.
- Направете си тест за радон у дома – радонът е втори основен причинител на рак на белия дроб.
- Търсете подозрително изглеждащи бенки;
- Асиметрия, повърностни белези като назъбена, релефна повърхност, както и променлив цвят, диаметър по-голям от 6 мм – всичко това може да ви подскаже за наличието на проблем с кожата.
Рискове:
- Пиенето на повече от две алкохолни напитки на ден повишава риска от базално-клетъчен карцином с до 30%. Това е най-често срещаната форма на рак на кожата.
- Само пет слънчеви изгаряния (или други) на кожата могат да удвоят шансовете за получаване на диагнозата Рак на кожата.
Ограничете риска като:
- 600 мг. Омега 3 мастни киселини докозахексаенови – те ще помогнат да се предотврати слънчево изгаряне, което уврежда клетките и способността има да се борят с рака.
- Всеки месец проверявайте тялото си за бенки.
- По обед (пладне) не се излагайте на слънце за повече от 10-15 минути.
- Нанасяйте слънцезащитни лосиони на всички открити части на тялото, включително ушите, челюстите, врата и ръцете.
- Посещавайте кожният лекар редовно, за да преглежда бенките ви.
Рак на яйчниците
- Само в 15% от случаите ракът на яйчниците е хванат на време.
- Наблюдавайте за симптоми като подуване на корема, повишена абдоминална голема, болки в таза или корема, бързо засищане, честота на уринирането.
Рискови фактори:
- Случаи в семейството на рак на гърдата, яйчниците или червата
- Предишно боледуване от рак
Хапчета анти-бебе:
- Жени, които са приемали такива хапчета повече от 5 години намаляват риска от рак на яйчниците с 50%.
- Хормоните потискат овулацията, което намалява възпаленията и травмите на тъканта на яйчниците.
Рак на панкреасаПодложени сте на риск ако:
- Двама или повече членове на семейството имат диагноза рак на панкреаса, гърдата или яйчниците.
- Приемате повече от една алкохолна напитка на ден и повече от две соди на седмица.
- Имате диабет от втори тип
- Ако сте подложени на риск, говорете с лекаря си относно здравното минало на близките си и се консултирайте дали има нужда да си направите генетичен тест. Той ще провери вашите чернодробни ензими. Може да си направите и ултразвук.
За да ограничите риска:
- Не яжте тлъсто червено и обработено месо.
- Добавете към вечерята си две порции червени и жълти зеленчуци.
Рак на стомаха
Симптомите не са специфични през първите няколко месеца:
- Стомашният дискомфорт се усеща под гръдния кош, а симптомите не се облекчават от антиацидни препарати (лекарства против киселини).
- Наяждате се бързо.
- Губите тегло без причина.
Рискови фактори:
- Пушените и обработени храни като хот-дозите, бекон и луканката съдържат нитрати, които могат да причинят рак.
- Солените и ферментирали храни като кисели краставички, мариновани зеленчуци, соев сос и бира.
- Вид бактерия, която причинява язви.
- Случаи на рак на стомаха в семейството.
Затлъстяването и риска от рак:
- Наднорменото тегло може да допринесе за появата на рак с цели 30%, както е и при цигарите.
- Тлъстините работят като орган, който е потенциален източник на хормони, които захранват раковите клетки.
Все пак напомняме, че ако имате каквито и да било съмнения или притеснения в посока заболяване от какъвто и да е характер, най-добре е да се посъветвате с лекар, който ще се занимае с вас и вашият конкретен случай лично и с необходимото внимание.