Целулитът – женското проклятие

Всичко, което предизвиква уголемяване на мастните клетки или отслабва съединителната тъкан, може да допринесе за появата на този проблем

Реклама

Как да сме сигурни, че имаме целулит? Ще забележите промени по повърхността на кожата - тя ще изглежда като вдлъбната и сбръчкана в областта на задните части и бедрата. Възможно е да ви заприлича на портокалова кора или френско сирене. Това се дължи на уголемяване на мастните клетки в кожата.

Въпреки че не знаем каква точно е причината за образуването на целулита, има много възможни варианти. Всичко, което предизвиква уголемяване на мастните клетки или отслабва съединителната тъкан, може да допринесе за появата на този проблем.

Хормоните и особено естрогенът, могат да стимулират уголемяването на мастните клетки. Високо въглехидратната диета може да доведе до повишаване нивото на инсулина, което ,от своя страна, ще повиши общата телесна мазнина. Така ще си докараме целулит. Намаленият лимфен дренаж или приток на кръв, генетична предразположеност, напълняване, бременност или заседнал начин на живот са още някои от факторите, които със сигурност ще ви вкарат в затворения кръг на целулита.

Целулитът може да засегне мъже и жени във всякакви възрасти, без значение от телосложението. Слаб или не, никой не е застрахован.

Разбира се (и защо ли не се учудваме) най-често се среща при жените. Това е така поради разликата в съединителната тъкан и нивото на естрогена при мъжете и жените. Повярвайте, не сте сами – повече от 98% от младите жени (след юношеска възраст) са засегнати. При жените е почти неизбежно получаването на тази неприятна кожна деформация. Ако погледнем от положителната страна на нещата, ще видим, че освен козметично, целулитът не вреди по никакъв друг начин на организма.

За съжаление, няма перманентно премахване на целулита и дори  някои процедури да обещават това, очакванията ви може се окажат неоправдани след време.

Важно е да сме физически активни и да се храним правилно, ако искаме да постигнем добри резултати.

На пазара има много кремове за борба с целулита и е добре, когато избирате, да се спрете на такива със съдържание на кофеин, аминофилин или ретинол.

Масажът също може да помогне. Бъдете търпеливи – може да отнеме около три месеца преди да видите резултата.

Лазерната терапия разрушава мастните клетки, но може да бъде рискова за здравето. Липосукцията може бъде заместител на тази процедура, но все пак не забравяйте, че това е операция.