6 стъпки по пътя към щастието

Не е толкова трудно да живееш в синхрон със себе си и да релаксираш пълноценно

Реклама

Стресът и напрежението в периода около коледните празници безспорно се увеличават и някаква странна тъга наляга дори най-щастливите по принцип хора. Американски специалисти обясняват тези състояния на духа с факта, че коледната украса, топлите пожелания на поздравителните картички и романтичните филми, разказващи за идеалното семейство, ни карат да се замислим какво липсва в собствения ни живот. Това определено поражда чувство на самота и неудовлетвореност.

Експертите предлагат няколко прости стъпки, които можем да следваме, за да станем поне малко по-щастливи:

Стъпка 1: Не се отчайвайте от несполуките

 

Дори да се случи нещо, което да провали перфектния ви план, не се отчайвайте. Приемете, че не можете да контролирате ситуацията, но за сметка на това само вие решавате как да реагирате в нея. Знаейки това, ще избегнете самосъжалението и мислите като „Защо това се случва на мен” и „Животът не е справедлив”. Оставете неизпълнена част от плана да се реализира в перспектива и вярвайте, че това рано или късно ще се случи.

 

Стъпка 2: Дайте си духовна почивка

 

Старайте се от време на време да се изолирате от забързаното си ежедневие. Опитайте да прекарвате една малка част от деня без телевизия, интернет и дори телефон. Първоначално ще ви се стори отегчително, но впоследствие ще разберете, че това е едно от нещата, от които най-силно се нуждаете. Така ще подредите мислите си и ще станете по-гъвкав и последователен в реакциите си.

 

Стъпка 3: Наслаждавайте се на музиката

 

Неслучайно музиката е неделима част от представата ни за релаксация. Хубавата мелодия предизвиква приятни емоции, а оттам и отделянето на ендорфини, които пък повдигат духа и настроението ни. Слушането на музика регулира кръвното налягане и спомага за справянето с болката. Ако обаче слушате постоянно музика, докато се занимавате с всевъзможни други неща, то емоционалното й въздействие определено ще отслабне. Пускайте любимото си CD, когато се приберете вкъщи след работа, например.

 

Стъпка 4: Срещайте се по-често с приятели

 

Социалните мрежи са полезно явление, но когато се чувствате самотен или тъжен, единственото, което може да оправи настроението в, е личната среща с приятели. Това би ви заредило с положителни емоции и би ви създало чувство за принадлежност.

Стъпка 5: Правете добро!

Когато правите услуга на някого и той е благодарен за това, настроението ви безспорно се повдига. Започвате да се чувствате доволни от живота си и от факта, че можете да споделите, онова, което имате, с другите.

Стъпка 6: Прощавайте и забравяйте

Ето това е най-лесният начин за излизане от ситуация, в която някой ви обижда или ядосва. Опитайте си да намерите оправдание за постъпката, която ви е наранила. Разберете, че причината не винаги е у вас. Вие не сте центъра на вселената – това звучи успокоително.