БИБЛИОТЕКАТА: Емил Джасим

Нова доза литература за библиотеката ти

Реклама

Емил Джасим е програмен директор в Център за образователни инициативи и учител по история. Заедно с колегите си в Центъра създава платформата за електронно обучение u4ili6teto.bg и конкурса за тийнейджърско късометражно кино ReporTeen в съавторство с Фондация "Америка за България". Вярва, че образованието има нужда от дълбока реформа, която минава през промяна на методиката и внедряването на новите технологии в българското училище. Днес Емил има рожден ден, чудесен повод да си поговорим за  литературата, която обича.

Аз имам любима книга, а ти?

Книга на Еклисиаста и "Сговор на глупци" са винаги с или до мен по някакъв начин. И, разбира се, "Дванадесетте цезари" на Светоний.

Кога една книга ти става любима?

Когато е истинска, макар да не е задължително да е действителна. Когато има нещо отвъд контекста й.

Не пропускаш нито едно заглавие от кои съвременни писатели?

Никога не съм можел да бъда точно фен на писател и да чета всичко, независимо от качеството му, макар да има мнозина, които харесвам много. Напоследък нямам много време за четене, но сякаш отделям внимание на по-особени книги – скоро приключих "Захвърлен в природата" на Милен Русков. Очаквам с нетърпение новата му скнига, за която дори знам малко подробности около мейкинга, така да се каже. Изобщо следя с огромен интерес българските автори – Радослав Парушев, Богдан Русев, Васил Георгиев, Георги Господинов.

Най-скандалното нещо, което си чел?

Евангелието и Корана. Последиците от тeзи скандали очевидно продължават.

Книгата, която четеш в момента?

Тъкмо почнах "Той пак е тук" от Тимур Вермеш. Обещава да е интересна.

Чел ли си книги в по-високо ниво на съзнание и какво беше по-различно?

Разбира се. Нищо не беше по-различно. Просто изгубено време. Виж, оригиналните суфи текстове са нещо съвсем различно – Халладж, Ибн Араби, Али ибн Аби Талиб, както и западните християнски мистици като Майстер Екхарт или пък византийските богослови като Григорий Палама.

Представи ми още други твои любими книги.

"Упражнения по стил" на Раймон Кьоно – имам я за учебник. Особено много се радвах, докато чета "Преследване на дива овца" на Харуки Мураками. И за да не си разваля чудесното впечатление не съм чел още друга негова. Друга моя любима книга е сборникът "Пощенска кутия за приказки".

Имаш ли любим цитат от книгите, които си чел?

Да, цитатът е от Книгата на Еклисиаста: "... защото който трупа познание, трупа тъга".

Защо трябва да се чете?

Отговорът е прост – защото сме смъртни и в живота не можем да придобием личен опит за всичко. Докато книгите ни дават възможност да съпреживеем всякакви житейски ситуации, без да сме попадали в тях. Разбира се, насладата от красивия текст също така е и чисто естетическа – така ще трябва да питаме "Защо трябва да се слуша музика?" или "Защо трябва да гледаме живопис и скулпутра?" и т.н.