Митрополит Николай забрани Персеидите, водели до разврат

Владиката се притеснява, че тази нощ младите ще лежат по поляните, за да гледат звезди

Реклама

Тази нощ е пикът на метеорния дъжд от потока на Персеидите. Очакванията са да има около 100 падащи „звезди” на час. Условията за наблюдение са благоприятни, защото Луната е в последните си фази преди новолуние и отразената от нея светлина ще бъде съвсем слаба.

Пловдивският митрополит Николай обаче заклейми и забрани небесното шоу, защото предразполагало към разврат. Ето какво заяви той пред миряните по време на сутрешната литургия:
„Ще се намеся драстично в астрономията, защото тя вече ужасно се намеси в морала, в живота на православните християни в България. Тази нощ младите хора ще лежат по разни поляни, за да гледат звездите и Бог знае какво още ще правят. Това са младежи, които вместо да изучават Бога Господа Исуса Христа, в училище изучават йога, даже на матурата пишат за тази покваряваща гимнастика. Тези млади души имат нужда от спасение, затова забранявам Персеидите! Анатема!

След това дядо Николай поръси вярващите с чудотворна вода от Плиска.

 

Vasko Bog

Всички факти и личности в този текст имат само косвена връзка с реалността. Текстът е резултат на авторовата фантазия и въображение. Целта му е да забавлява и да гледа с усмивка към актуалните събития от деня.

Последни

Реклама