Реклама

Новоизбраният президент на България, Румен Радев, има два профила във Facebook. В личния името му е изписано на латиница – Rumen Radev. Там генералът никога не е бил много активен. Последната му публикация е от 4 август, няколко дни преди официалната му номинация за кандидат-президент.

Тогава той слага линк към Dies irae (Ден на гняв) от „Реквием” на Моцарт, а текстът е:

„Чета и слушам по мой адрес невероятни упражнения на теми: лъжец, разцепник, дезертьор, кариерист, комунист, човек на "Козяк", шпионин на Кремъл, дори държавен изменник...
Попрището на безотговорното бръщолевене ми е непознато, но не мога да отрека проявените въображение и изобретателност. Понякога всичко звучи толкова убедително, че самият аз съм на ръба да загубя пространствена ориентировка (по авиаторски) кой съм всъщност...” 

Във Facebook генерал Радев има 977 приятели. Един от тях е Антон Балъкчиев. 38-годишният софиянец е с десни политически убеждения, а запознанството му с Радев през 2007 г. е покрай страстта му да снима самолети. Ето какво разказа Антон специално за btv.bg:

“В началото на 2007 г. с приятел фотограф искахме да направим изложба по случай празника на базата в Граф Игнатиево. Влязохме при г-н Радев, който тогава бе командир на авиобазата, и му казахме, че сме авиационни фотографи. Неговият отговор бе: „Момчета, знам за какво става въпрос. Можете да разчитате на моето съдействие”.

Когато Румен Радев си направи профил във Facebook, веднага установихме контакт и няколко пъти сме си писали във връзка с организацията на събития на ВВС. Той е много кооперативен и отворен за съдействие. По време на шоуто „Това сме ние” през октомври 2014 г. го заснех с вдигнат юмрук и това стана една от най-популярните му снимки по време на кандидат-президентската кампания. Много медии я използваха без разрешението ми” – споделя Антон Балъкчиев.

Другият профил на Румен Радев бе създаден специално за кандидат-президентската кампания. Там името му е изписано на кирилица. В момента тази страница е харесана от 28 000 души.

Профилът на генерала в Twitter e на този адрес: https://twitter.com/rumradev Създаден е през август 2016 г. и в момента има 530 последователи.

Иначе официалният сайт на генерала за кандидат-президентската надпревара е http://rumenradev.org/ Наскоро зевзеци създадоха домейна www.rumenradev.com, който при опит за зареждане пренасочва читателите към сайта на Кремъл – http://kremlin.ru/