Реклама

В Добърско (160 км от София, съвсем близо до Разлог) ходих за първи път през 2007 г., но до онзи ден не бях оставал в селото за повече от час-два. Винаги паркирахме колите някъде на сянка и тръгвахме нагоре към хижите „Добърско” и „Македония”.

Сега сме с малко дете и затова избрахме по-статичния вариант – почивка в селото по време на дългия уикенд 22-25 септември. Както знаете, времето тогава бе слънчево, със студени нощи (падна първата слана за сезона), благодарение на които дните бяха кристално ясни, без мараня.

В първите дни на есента тук тече трескаво прибиране на реколтата – навсякъде по уличките се сушат боб и картофи, минават доста каруци и малки селскостопански машини. Добърско е на малко над 1000 метра надморска височина, но тъй като е доста на юг, тук растат и чушки, и домати, а в дворовете има асми.

Селото е живо, има си училище до четвърти клас, голямо футболно игрище (декорирано очарователно с малко конски фъшкии и тук-там някоя опаковка от вафла „Хипер”) и кръчма в центъра, която се казва двусмислено „Наклонката” (дворът й е под лек наклон). В гората, в посока към хижа „Добърско”, има и рибарник, където може да се хапне прясна риба.

Предимството да останеш цял ден в селото е, че вечерта можеш да се насладиш и на мелодичната процесия на прибиращите се от паша крави. Да си поприказваш с бабите, да видиш как конче на 12 дни суче от майка си и да усетиш всички аромати на есента.

През последните години Добърско стана много популярно заради църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. На една от иконите в нея Исус Христос е изобразен в нещо като космическа капсула и това придава на иначе хубавия храм с чудесен двор малко евтина и повърхностна слава. Заради космическия кораб и печата в книжката „Стоте национални туристически обекта” през почивните дни от близките курорти идват колони от джипове и автомобили, чака се на опашка за следващата беседа.

Препоръчвам ви да останете в селото с нощувка, защото тук е по-спокойно и много по-естествено в сравнение с гигантските хотели в Банско и Баня. Мястото предлага чудесна комбинация от свеж рилски въздух с гледки към близкия Пирин. Случихме на хубава къща за гости, намираща се в самото начало на селото. Благодарение на това от големия чардак виждахме само поляни и мраморната снага на Вихрен и Кончето.

 

Снимка: Васил Богданов

 

Тагове: рила добърско

Последни

Реклама