Реклама

Частната компания за космически полети SpaceX разкри детайли за своята Interplanetary Transport System – ракетата и корабът, с които ще колонизира Марс.

Ракетата BFR и корабът BFS ще имат обща височина 122 метра, което е доста повече от 70-метровата ракета Falcon 9, с която компанията експериментира в последните месеци (две кацания на твърда земя и четири върху платформа в океана).

BFR ще има при излитането тяга от 13 тона. За сравнение, Falcon 9 е с тяга, равняваща се на 0,8 тона.

След като изведе кораба в орбита, BFR ще се върне на площадката в Kennedy Space Center, от която е излетяла, за да вземе гориво. То ще бъде транспортирано до кораба BFS, като тази операция ще бъде повторена от три до пет пъти. Едва тогава ще започне дългото му пътуване в Слънчевата система.

Любопитен е фактът, че SpaceX нае за 20 години площадката Launch Pad 39A, от която са излитали много от мисиите на Apollo, включително Apollo 11. От тук са започнали първият и последният полети на совалките от програмата Space Shuttle.

Корабът BFS ще разчита и на слънчеви панели с мощност 200kW. Той ще навлезе в атмосферата на Марс със скорост 100 000 км/ч, при което корпусът му ще се загрее над 1600 градуса по Целзий.

Главният изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск, сподели, че плановете са с един полет да бъдат транспортирани поне 100 души. Вероятно името на кораба ще бъде Heart of Gold, препратка към романа на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактиктическия стопаджия”.

Корабът с диаметър 17 метра ще може да пренася товар до 450 тона и ще пътува до Марс от 80 до 150 дни в зависимост от разположението на планетите в годината на полета, както и от развитието на технологията. Вероятно на по-късен етап пътуването до Червената планета ще отнема само 30 дни.

На Марс ще се произвежда гориво за обратния полет на кораба, който ще бъде за многократна употреба.

Плановете са след 20-50 полета, за които ще са нужни от 40 до 100 години, на Марс да бъде изградена самостоятелна цивилизация с 1 милион жители.

Целта на Илон Мъск е пътуването на един човек до Червената планета да бъде сведено до само 200 000 долара – това е средната цена на къща в САЩ.