Реклама

Тази седмица Facebook лансира нова услуга на име Marketplace. С нейна помощ ще можем да купуваме/продаваме вещи на частни лица.

От компанията споделят, че са разработили Marketplace, защото така или иначе всеки месец 450 милиона души по света купуват/продават вещи, използвайки контактите си в различни групи на социалната мрежа.

В началото новата услуга ще бъде налична в САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Иконката на Marketplace ще се появи на мястото на Messenger. При натискането й ще се отваря страница, чието съдържание ще е генерирано от алгоритъм въз основа на вашите интереси (ще се отчита какви страници харесвате). На по-късен етап ще се отчита и активността при покупка/продажба в самата услуга Marketplace.

За да предложите вещ, трябва да качите снимка със заглавие, описание, цена и вашето местоположение. Търсенето на продукти ще става по категории. Забранена е продажбата на оръжия, алкохол, цигари, животни и др. Пълния списък със забранени стоки и услуги можете да видите тук.

Десктоп версията на услугата все още се разработва. Facebook се концентрира първо върху мобилната версия, защото 84% от приходите на компанията идват именно от мобилните потребители.

Marketplace няма да взима такса за осъществени сделки. За компанията е важно да задържи колкото може по-дълго време вниманието на хората в мрежата, а печалбите ще дойдат от рекламодателите.

Недостатък на Marketplace е, че не дава финансова и потребителска защита по подобие на eBay. Всички сделки се сключват офлайн от самите клиенти на мрежата.

Все пак Facebook ще дава възможност да маркираме стоки, които не отговарят на условията, както и да сигнализираме за некоректни потребители.

Компанията разчита на своята политика хората да се представят в социалната мрежа с истинските си имена и снимка. Едва ли хората с фалшив профил ще се радват на успех при сключването на сделки, така че некоректното поведение ще бъде сведено до минимум по естествен път.

 

Снимка: Facebook

Тагове: Facebook Marketplace