Фитнес за ума - медитация в обедната почивка

Не се корете, че не намирате време за спорт - вижте колко лесно е да овлядеете стреса и да подобрите здравословното си състояние - само с няколко минути медитация в обедната почивка.

Реклама

Може би и вие живеете в ежедневие, което ви притиска да постигате все повече и повече, да сгъстявате графика си и да крадете от времето си за почивка. Ако сте го правили достатъчно дълго, може би вече усещате умора, намалена мотивация и липса на търпение. Иска ви се да спортувате, но не може да стигнете до тренировка, защото ви засипват хиляди задачи. Вместо да се укорявате, че и за това не намирате време, вижте колко лесно е да овлядеете стреса и да подобрите здравословното си състояние - само с няколко минути медитация в обедната почивка.

Медитацията е лесна практика, която отнема от 5 до 30 минути дневно и напълно задоволява нуждата ни от душевен мир, спокойствие и релаксация. Тя не само намалява стреса и ни помага да усещаме истинските си емоции, но и намалява различни оплаквания - нервен стомах, наднормено тегло, сезонна депресия, промени в настроението, високо кръвно налягане и познатата на много от нас тревожност и нужда да вършим все повече и повече - до пълно изтощение. Дори отдавна да сте забравили какво е пълен покой, медитацията може да ви припомни.

Ако си мислите, че е трудно да се научите да медитирате – помислете пак. Трудно ли е да седнете и да подишате? Всеки от нас умее да седи и да диша. Ако пък ви се струва, че 5 до 30 минути дневно е много, помислете колко хора получават много повече от 5 минути от вашето внимание. За да може да бъдете пълноценни, добронамерени и енергични, вие трябва да получите първо внимание от себе си, а медитацията, заедно с доброто хранене, движение и благотворните социални и семейни контакти – завършва картината на емоционален и физически баланс. Когато нямате време за нищо – тези няколко минути дневно може да се окажат решаващи за вашето здраве. Отделете 5 минути в обедната си почивка, това е чудесен старт на практикуването на медитация. Много скоро ще откриете, че тя дава резултат и сами ще ги превърнете в 10.

Все пак да обърнем внимание и на другите гледни точки. Например - често чувано възражение срещу медитацията е, че е някакъв религиозен култ – истина е, че се практикува от хора по целия свят, изповядващи различни релгии, но независимо дали вие сте от тях или не – успокояването на ума и изчистването му от излишни мисли може да ви бъде от изключителна полза. Според Изследователския интитут в Станфорд, през главата ни минават между 90 и 150 000 мисли дневно – това са над 100 в минута – дори само 5 минути умствена тишина могат да ни дадат пълноценно усещане за мир. Ако медитацията ви се струва скучна и отегчителна, напомнете си, че нейната цел не е да правите нещо, което има материален резултат, а да се погрижите всичко, което правите в останалото време, да е осмислено, спокойно и пълноценно. Мислете за медитацията като за вноска във вашата психическа, емоционална и физическа банкова сметка – така че никога да не сте ‘’на червено’’.

За да започнете медитация още днес, направете следното:

1. Изберете малко и тихо място – в офиса това може да бъде част от удобен диван или кресло, стол в стаята за почивка или дори работното ви място – донесете си мека възглавница или пухкава малка завивика, с която може леко да го омекотите и да го направите приятно.

2. Сменете миризмата – вземете ароматно масло от лавандула, хвойна или мушкато. Поставете го на китките, на врата зад ушите, и леко го вдишайте. Може да натопите и свежи ухайни цветя и да поставите вазата точно пред себе си.

3. Сменете звука - пуснете релаксираща музика – в офиса това е най-удобно със слушалки, които ще блокират и всеки външен шум. Изключете звука на телефоните, за да не ви разсейват.

4. Седнете удобно – най-добре е гръбнакът да е прав с лека опора под кръста – главата трябва да е спокойно балансирана над раменете. Ако усещате врата напрегнат, направете няколко упражнения за разтягане и тогава заемете позиция. Може и да се облегнете – стига да не изкривявате тялото. Отпуснете раменете.

5. Затворете очи – веднага след това отпуснете клепачите, мускулите на лицето и челюстта – пуснете езика да падне и да релаксира – ако е върху горното небце, ще ви бъде трудно да успокоите ума. Ако ви се струва, че заспивате, може да отворите очи и да се взирате в предмет.

6. Започнете да слушате дишането си - усещайте как вдишвате и дробовете ви се изпълват. Издишвайте и с всяко издишване, позволявайте на тялото и ума да станат все по отпуснати. Представете си, че дишането ви е като морските вълни:  вдишването ви залива със звука на вълните, а издишването отмива всички мисли надалеч.

7. Започнете да ‘’забравяте’’ и да ‘’пускате’’ мислите си - представете си, че умът ви е напълно празен. Ако някаква мисъл ви преследва, кажете си, че я пускате и че ще и обърнете внимание по-късно. Визуализирайте как тя излита от ума ви и се отдалечава.

Петте минути изтичат бързо - след като изминат, оценете как се чувствате. Може би сте освежени, вдъхновени, спокойни, може би ви е смешно, или пък тъжно? Каквото и да усещате, приемете го с изследователско любопитство и наблюдавайте състоянието си и през останалата част от деня – ползите се пренасят часове и дни напред.

За да усетите истински ефект от медитацията са ви нужни няколко седмици. Тъй като създаването на нов навик може да отнеме 3-4 и понякога повече седмици, постоянството е много важно. Ако всеки ден отделяте по 5 минути за себе си, скоро ще усетите, че стомахът ви не се свива преди важна среща, имате повече търпение с близките и колегите си, креативността ви е нараснала и теглото ви е по-лесно за контролиране.

Със съдействието на www.artofrealfood.com

Може би и вие живеете в ежедневие, което ви притиска да постигате все повече и повече, да сгъстявате графика си и да крадете от времето си за почивка. Ако сте го правили достатъчно дълго, може би вече усещате умора, намалена мотивация и липса на търпение. Иска ви се да спортувате, но не може да стигнете до тренировка, защото ви засипват хиляди задачи. Вместо да се укорявате, че и за това не намирате време, вижте колко лесно е да овлядеете стреса и да подобрите здравословното си състояние само с няколко минути медитация в обедната почивка.

Медитацията е лесна практика, която отнема от 5 до 30 минути дневно и напълно задоволява нуждата ни от душевен мир, спокойствие и релаксация. Тя не само намалява стреса и ни помага да усещаме истинските си емоции, но и намалява различни оплаквания, като нервен стомах, наднормено тегло, сезонна депресия, промени в настроението, високо кръвно налягане и познатата на много от нас тревожност и нужда да вършим все повече и повече до пълно изтощение. Дори отдавна да сте забравили какво е пълен покой, медитацията може да ви го осигури.

Ако си мислите, че е трудно да се научите да медитирате – помислете пак. Трудно ли е да седнете и да подишате? Всеки от нас умее да седи и да диша. Ако пък ви се струва, че 5 до 30 минути дневно е много, помислете колко хора получават много повече от 5 минути от вашето внимание. За да може да бъдете пълноценни, добронамерени и енергични, вие трябва да получите първо внимание от себе си, а медитацията, заедно с доброто хранене, движение и благотворните социални и семейни контакти – завършва картината на емоционален и физически баланс. Когато нямате време за нищо – тези няколко минути дневно може да се окажат решаващи за вашето здраве. Отделете 5 минути в обедната си почивка, това е чудесен старт на практикуването на медитация! Много скоро ще откриете, че тя дава резултат и сами ще ги превърнете в 10.

Често чувано възражение срещу медитацията е, че е някакъв религиозен култ – истина е, че се практикува от хора по целия свят изповядващи различни релгии, но независимо дали изповядвате някоя от тях или не – успокояването на ума и изчистването му от излишни мисли може да ви бъде от изключителна полза. Според Изследователския интитут в Станфорд, през главата ни минават между 90 и 150 000 мисли дневно – това са над 100 в минута – дори само 5 минути умствена тишина могат да ни дадат пълноценно усещане за мир. Ако медитацията ви се струва скучна и отегчителна, напомнете си, че нейната цел не е да правите нещо, което има материален резултат, а да се погрижите всичко което правите в останалото време, да е осмислено, спокойно и пълноценно. Мислете за медитацията като за вноска във вашата психическа, емоционална и физическа банкова сметка – така че никога да не сте ‘’на червено’’.

За да започнете медитация още днес, направете следното:

1. Изберете малко и тихо място – в офиса това може да бъде част от удобен диван или кресло, стол в стаята за почивка или дори работното ви място – донесете си мека възглавница или пухкава малка завивика, с която може леко да го омекотите и да го направите приятно.

2. Сменете миризмата – вземете ароматно масло от лавандула, хвойна или мушкато. Поставете го на китките, на врата зад ушите, и леко го вдишайте. Може да натопите и свежи ухайни цветя и да поставите вазата точно пред себе си.

3. Сменете звука: може да пуснете релаксираща музика – в офиса това е най-удобно със слушалки, които ще блокират и всеки външен шум. Изключете звука на телефоните за да не ви разсейват.

4. Седнете удобно – най-добре е гръбнакът да е прав с лека опора под кръста – главата трябва да е спокойно балансирана над раменете. Ако усещате врата напрегнат, направете няколко упражнения за разтягане и тогава заемете позиция. Може и да се облегнете – стига да не изкривявате тялото.  Отпуснете раменете.

5. Затворете очи – веднага след това отпуснете клепачите, мускулите на лицето и челюстта – пуснете езика да падне и да релаксира – ако е върху горното небце, ще ви бъде трудно да успокоите ума. Ако ви се струва, че заспивате, може да отворите очи и да се взирате в предмет.

 

6. Започнете да слушате дишането си. Усещайте как вдишвате и дробовете ви се изпълват. Издишвайте и със всяко издишване позволявайте на тялото и ума да станат все по отпуснати. Представете си, че дишането ви е като морските вълни: вдишването ви залива със звука на вълните, а издишването отмива всички мисли надалеч.

 

7. Започнете да ‘’забравяте’’ и ‘’пускате’’ мислите си. Представете си, че умът ви е напълно празен. Ако някаква мисъл ви преследва, кажете си че я пускате и че ще и обърнете внимание по-късно. Визуализирайте как тя излита от ума ви и се отдалечава.

 

5те минути изтичат бързо - след като изминат оценете как се чувствате. Може би сте освежени, вдъхновени, спокойни, може би ви е смешно, или пък тъжно? Каквото и да усещате, приемете го с изследователско любопитство и наблюдавайте състоянието си и през останалата част от деня – ползите се пренасят часове и дни напред.

 

За да усетите истински ефект от медитацията са ви нужни няколко седмици. Тъй като създаването на нов навик може да отнеме 3-4 и понякога повече седмици, постоянството е много важно. Ако всеки ден отделяте по 5 минути за себе си, скоро ще усетите, че стомахът ви не се свива преди важна среща, имате повече търпение с близките и колегите си, креативността ви е нарастнала и теглото ви е по-лесно за контролиране.

 

Със съдействието на www.artofrealfood.com