Реклама

Писателят Георги Господинов спечели швейцарската литературна награда „Ян Михалски“, чиято финансова страна е 50 000 швейцарски франка (46 000 евро).

Със своя роман „Физика на тъгата“ Господинов се пребори с конкуренцията на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс (Levels of Life), носител на „Букър”.

В мотивацията на журито се казва: “В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...”

Наградата „Ян Михалски“ се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература. Нейни носители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

В същото време дойде и новината, че Френската телевизия Арте застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата”.

Освен това, „Сляпата Вайша” – филмът на Ушев по разказа от „И други истории” е финалист за най-престижната награда в света на киното – „Оскар”.