Реклама

Първата real-life escape room в България се появи преди около година и половина, но така се случи, че до онзи ден не бях посещавал подобно място. Escape room е стая, в която имаш 1 час, за да решиш поредица от логически задачи, пъзели и др.п., за да излезеш от нея. Решаването на всяка задача води до отварянето на шкаф/чекмедже/чанта/каса, в които намираш някакъв ключ, предмет или лист с указания, за да продължиш напред. Повечето компоненти в една такава стая се задействат чрез магнити, вградени в предметите. Стаите са тематични, като интериорът е съобразен с това и допълнително спомага наистина да забравиш за реалния живот и да се потопиш „във филма”.

В събота с мой приятел за първи път опитахме това ново изживяване, като „стаята” бе Questomania на ул. Пиротска. Оттук нататък писането на репортаж става много трудна задача, защото, ако издам някакви детайли, ще разваля удоволствието на всички бъдещи посетители. Ще кажа само, че адреналинът е страхотен и няколко часа след това преживяваш отново и отново ситуациите и се опитваш да избистриш някои детайли, които са ти убягнали.

В отворената през август Questomania има две стаи (или сюжета, ако предпочитате). Минахме и двете една след друга, което е грешка. Съветвам ви да минавате по една стая на ден, защото е не само уморително (в добрия смисъл), но и се смесват изживяванията. Препоръчвам на всички да минат първо през „Тайните на професор Линд” – няма да обяснявам защо, за да не издавам тайни. А в друг ден (уикенд) да се потопят в модернистичната „Портал”. Работното време е от 10:00 до 23:45, така че вечер има достатъчно възможности за посещение. След това си отделете поне един час за споделяне и обсъждане на детайлите в някое заведение.

Снимка: Questomania

 

Адреналинът в такива стаи се качва не само заради ограниченото време, но и от това, че те наблюдават с камери. В ръцете си държиш радиостанция, по която можеш да поискаш помощ за загадките. Заради необходимата дискретност ще кажа загадъчно, че доста от сетивата ви ще бъдат подложени на изпитание.

В Questomania, а предполагам и в другите escape rooms, се влиза в отбор от двама до петима. Ние бяхме двама и почти през цялото време имаше “работа” за всеки, така че вероятно трима души би бил перфектният отбор. Или четирима, ако единият е малко по-пасивен и спокоен, за да не се сблъскват амбиции и нервничене.

След като се запалихме по този вид игра, с въпросния приятел сме амбицирани да обиколим всички стаи в София. Това е интересен бизнес, при който отделните предприемачи не се конкурират толкова много, а по-скоро всеки помага на останалите за развитието на нишата. В Questomania планират след няколко седмици да отворят и трета стая – „Проклятието на демона”, а в скоро време ще бъде представена и “Мафия” – екипна, психологическа игра с детективски сюжет (минимум 6-7 участници).

В escape room винаги е добре да се ходи с резервация, така че погледнете сайта http://questomania.bg

За радост на феновете на това забавление има и сайт, който е събрал информация за всички стаи в България http://www.vsichkistai.bg/

 

Тагове: Questomania Escape Room