Историческо първо кацане на космическа ракета за многократна употреба (ВИДЕО)

Реклама

Компанията за частни полети в Космоса Blue Origin, ръководена от създателя на Amazon Джеф Безос, успя да приземи успешно ракетата New Shepard.

Това е първата ракета, успяла да кацне невредима на Земята. Blue Origin спечели съревнованието с конкурентната SpaceX за направата на ракета за многократна употреба. През последната година компанията на Илон Мъск се опитваше да направи меко кацане на своята Falcon 9, но не успя да изпревари Blue Origin.

За голямото значение на това кацане говори и фактът, че Джеф Безос го обяви в Twitter – това всъщност е неговият първи туит, макар че акаунтът му е създаден преди седем години!

Снимка: Twitter

Ракетите за многократна употреба ще намалят значително цената на космическите полети.

Blue Origin разпространи видео, в което освен документални кадри има и компютърна анимация, показваща бъдещето на частните пилотирани полети в Космоса.

Ракетата достига височина 100 км (суборбитален полет), където капсулата с потенциалните пасажери се отделя. При такъв полет пасажерите биха изпаднали в безтегловност за четири минути. Капсулата каца на Земята с помощта на парашути, докато ракетата прави т.нар. двигателно кацане (propulsive landing). При него двигателят се използва за намаляване на скоростта и за поддържане на ракетата във вертикална позиция.

Илон Мъск поздрави в Twitter своя конкурент, след което напомни, че New Shepard изпълнява само суборбитални полети (т.е. не се прави пълна обиколка около Земята) с пасажери, докато Falcon 9 е предназначен да изнася тежки товари в околоземна орбита.

Вижте видеото с впечатляващото кацане на ракетата в Западен Тексас.