Ян Артюс Бертран идва за Кинофабрика

Документалистът е специален гост на българската премиера на "HUMAN/ЧОВЕК"

Реклама

От 3 до 21 октомври Кинофабрика ще покаже поредица документални филми за големите имена в съвременната фотография, под надслов „Киното снима снимки“. 

Сред представените автори е и документалистът – фотограф, репортер, еколог и журналист – Ян Артюс Бертран, който пристига по покана на Фотофабрика и ще бъде специален гост на българската премиера на своя шедьовър – HUMAN/ЧОВЕК, на 5 октомври в кино „Одеон“. Филмът представя колекция от истории и снимки на съвременния свят – едновременно пътешествие и потапяне в сърцевината на това, какво е да бъдеш човек.

Чрез образите, пълни с любов и щастие, както и омраза и насилие, филмът ни изправя лице в лице с Другия. От разкази за всекидневието до най-невероятни случки от живота, тези трогателни срещи, споделени с рядко срещана искреност, чертаят големия портрет на съвременния човек – неговата тъмна страна, благородство и универсалност.

От 2012-а, когато започва работата по филма до днес, екипът на Ян Артюс Бертран е създал поредица от кинематографични произведения, адаптирани към всякакви платформи – кино, телевизия, дигитални платформи и обществени събития, така че филмът бързо придобива популярност.

"Аз съм един човек сред седем милиарда други. За последните 40 години, фотографирам нашата планета и нейното човешкото многообразие, но имам чувството, че човечеството не прави никакъв напредък. Ние не винаги успяваме да живеем заедно. Защо е така? Аз не се търся отговор в статистиката, а в самия човек", коментира филма Ян Артюс-Бертран.

Ян Артюс-Бертран е роден през 1946 г. През целия си живот и работа до момента е воден от голямата си страст към природата и животните. На 20 години става директор на природен резерват. На 30 години вече обикаля Кения заедно с жена си, с която извършват тригодишно проучване на живота и навиците на семейство лъвове от Масай Мара. Започва да фотографира своите репортажи оттам и се научава да управлява балон с горещ въздух, като прави снимки на Земята отгоре и нейните изключителни ресурси и красота.

През 1992 г. по повод срещата на високо равнище за състоянието на Земята в Рио, Ян решава да издаде книгата "Земята отвисоко", която се радва на изключителен международен успех с над 3 млн. продадени копия, а неговата фотографска изложба на открито е показана в 100 държави, между които и България, и видяна от около 200 милиона души.

Ян създава фондация GoodPlanet, с която инвестира в обучението на хора по темите на околната среда и борбата срещу изменението на климата. Ян Артюс Бертран е посланик на добра воля на ООН от 2009 г., като през същата година снима пълнометражния си филм HOME/ДОМ за състоянието на планетата, гледан от 600 млн. зрители по целия свят.