Реклама

Ще започнем с това, че във фотографията има едно понятие, което се нарича цветна температура* – измерва се в градуси по Келвин (°K) и е един от най-важните фактори за получаване на добра снимка, наред с правилните настройки на блендата, скоростта на затвора и светлочувствителността.

 

В професионалните фотоапарати съответно има опция да се избере един от тези източници на светлина в менюто за контрол на белия баланс.

 

  1. При моделите на Canon трябва да изберете бутона “Q” (намира се на гърба на камерата) и оттам да отидете в менюто “Color temp”.

 

  1. Съветваме ви да не разчитате на автоматичните настройки за бял баланс “AWB”, а да отидете на опцията “K” и оттам да селектирате желаната цветна температура – при модел 60D на Canon тя варира между 2500 и 10 000 °K.

 

  1. За да получите ефекта на снимките, които виждате (направени при дневна светлина), трябва да изберете най-ниската стойност – 2500 °K, така че да изстудите кадъра максимално. Това е!

 

*Цветна температура по учебник означава условната температура в градуси Келвин (°К), до която трябва да се нагрее абсолютно черно тяло, за да излъчва светлина с определен спектрален състав (цвят), съгласно закона на Вин.