Реклама

Публикуваме отново този текст от 2 декември 2015 г. Боян Петров беше не само добър алпинист, но и отличен разказвач. Благодарение на неговите пътеписи (долу прилагаме откъс и от книгата му "Първите седем") научихме много за изкачванията на големите върхове. Като учен биолог той бе изключително разумен и трезв в преценките си. Неведнъж се е връщал на метри от своята цел, защото не искаше да предприема излишни рискове. Боян Петров ще остане завинаги в сърцата на всички, които обичат планините!

 

На започналите вчера в зала 3 на НДК Дни на предизвикателствата алпинистът Боян Петров направи кратка, но много интересна презентация със съвети към стремящите се да изкачват най-високите върхове на планетата.

„Преди пет години по време на Дните на предизвикателствата направих презентация как да изкачваме седемхилядници, сега ще говоря за осемхилядници. Не знам след още пет години за какво ще говоря” – започна изложението си Боян, който на 30 септември тази година стана първият българин, изкачил се на връх Манаслу (8156 м). Така на всички 14 осемхилядника на планетата ни вече се е изкачвал поне един българин. За Боян това бе пети осемхилядник след Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик и К2 (впоследствие той изкачи общо 10 осемхилядника, при това - без кислород - бел.ред.)

Ето и съветите на Боян Петров:

Направете добро проучване. Не само чрез четене, но и чрез гледане на много снимки на върха, който ще изкачвате.

Проверете дали не се чества кръгла годишнина от първото изкачване на съответния връх. Когато има годишнина, навалицата е голяма и това си има своите минуси, но пък вероятността да го изкачите е по-голяма.

Върховете в Каракорум (четири осемхилядника) са по-евтини за изкачване. Освен това планината Каракорум не попада в зоната на мусоните и сезонът за изкачвания е от юни до август. В Хималаите изкачванията са през април/май и септември/октомври. По този начин човек може да комбинира двете планини, ако има време и пари за повече върхове в една година.

Идете на зъболекар, защото горе налягането е ниско и избиват проблеми, които могат да ви създадат големи главоболия.

Носете лека палатка, примерно 1,5 кг. Грешно е схващането, че щом отивате нависоко и на много студено, трябва да се носи някаква тежка, масивна палатка.

Носете си слънчеви панели, за да сте независими от генераторите в базовия лагер, които често се повреждат.

Не носете газов котлон с открит огън, при който поне 30% от топлината се губи за отопление на околния въздух. Аз ползвам Jet Boil, при който 95% от топлината отива в канчето и ефективността е много голяма.

Ползвайте лиофилизирани храни. Може да са малко по-скъпи, но пък ще се чувствате много по-добре. За междинните хапвания редувайте ядки, енергийни барчета и power гелове.

Ползвайте уормъри. Толкова е просто и евтино, ползват ги дори бабите през зимата, но пък се връщате от експедицията с 20 пръста.

За екипировката: едни обувки като за осемхилядник са около 1200 лева. Спалният чувал е около 500-600 лв. От базовия лагер тръгвам с раница, която тежи 15 кг. От Катманду също може да се купи или наеме екипировка на добри цени.

текст: Васил Богданов