Реклама

GoPro най-после представи дългоочаквания си дрон. За устройството бе загатнато още на Code Conference през 2015 г., а в началото на годината премиерата му бе отложена за 19 септември. Снощи на специално събитие в Северна Калифорния компанията лансира и две нови камери. Karma ще бъде на пазара от 23 октомври. Самостоятелно дронът ще струва 799 долара, а в пакет с камерите Hero 5 или Hero 5 Session цената е съответно 1099 и 999 долара.

Най-важното свойство на Karma е лесната употреба. Квадрокоптерът е сгъваем и се пренася лесно с включената в комплекта раница. Контролерът има тъчскрийн и два джойстика с няколко бутона.

Дронът може да лети с Hero 5 Black, Hero 5 Session и Hero 4. Жироскопът за стабилизация е триосов и може да се свали, за да се ползва самостоятелно.

Камерата е поставена в предната част на дрона, а не отдолу. Според GoPro по този начин перките не влизат в кадър при най-големия възможен наклон на уреда, както е при квадрокоптерите на DJI и Yuneec.

С помощта на мобилно приложение втори човек може да следи картината на живо и да контролира камерата.

Все още не е ясно каква система използва Karma за проследяване на обектите. Някои фирми поставят GPS на самия дрон, а други разчитат на GPS-а на смартфона на потребителя. Най-новият дрон на DJI може да проследява обектите и чрез оптична технология.

Предполага се, че през следващата седмица DJI също ще представи сгъваем дрон.