Квартална общност

Форумът на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 представя Ян Геел, едно oт световните имена в градското планиране

Реклама

Едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк – Ян Геел – пристига в България за Форума на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016.

Снимка: Ashley Bristowe

Датският архитект е звездата в двудневната програма с лекции на деветото издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда. Форумът ще даде подиум на 16 лектори от 14 държави. Те ще разкажат за световния си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градската среда. Лекциите ще протекат в два дни – 8 и 9 октомври и в темите “квартална общност”, “нови архетипи”, “политики на промяната” и “образование, анализ и участие”.

Геел ще бъде в България по инициатива на ONE ARCHITECTURE WEEK, главния архитект на София Здравко Здравков и издателството "Жанет 45". В рамките на посещението му ще представи книгата си "Градове за хората" с превод на български. Геел е бивш професор в Кралската академия по изящни изкуства в Дания и съосновател на студиото Gehl Architects, което консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве. През 2016 г. по повод 50 години от началото на работата си Геел е избран за куратор на датския павилион на архитектурното биенале във Венеция.

Момойо Каиджима е другото силно име в програмата с лекции на Форума на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016. Те я сред основателите на ателието BOW-WOW от Токио, които се считат за едни от най-иновативните в световен мащаб и техният труд вдъхновява редица дизайнери по света. Сред целите на Bow-Wow са да постави под въпрос границите между публично и частно, както и да създава среда, която насърчава общуването между хората. Момойо е професор в университети от световна величина.

В темата “политики на промяната” с лекция ще се включи Мишел Провоуст от Холандия - директор на Международния институт за нови градове в Алмейре, Холандия (INTI). Проуст е известна с това, че превръща INTI от малък институт в международно признат образователен и изследователски център, фокусиращ се върху ‘Новите градове’. Д-р Провоуст е работила като куратор в Холандския архитектурен институт (NAi) между 1998 и 2001. В момента тя преподава в Техническия университет в Делфт, Central Saint Martins в Лондон и Амстердамския университет.

Шведът Тор Линдстранд е асоцииран професор във Факултета по Архитектура на Кралския технологичен институт в Стокхолм и съосновател на Larsson Lindstrand Palme arkitektkontor. Представял е проекти в институции като Tate Liverpool, Venice Biennale 2008, 2010 и 2014 година, Steirischer Herbst, Биеналето в Шънджън, Музеят Van Abbemuseum, VOLTA Basel, W8 Summer Cinema | Performa New York, Кралския драматичен театър в Копенхаген, NAI Ротердам, Архитектурния музей в Стокхолм, Tensta Art C01e11ntre, Botkyrka Art Centre and Storefront for Art and Architecture.

В темата “квартална общност” ще се включат пет студиа и архитекти. Иржи Сулженко от Чехия - бивш програмен директор на Пилзен 2015 – Европейска столица на културата, който в момента се занимава с DEPO2015 – креативна зона в Пилзен. Румънците Лаура Панаит и Силвиу Медешан са част от колектива La Terenuri и се занимават с темите изкуства, ландшафтна архитектура, социо-антропологически проучвания и архитектура. Анна-Лаура Бургиньон ще представи френския офис Atelier d'Architecture Autogérée - колективна платформа за градски изследвания от Париж. В проектите си ААА често експериментират с изоставени пространства и с въвличането на гражданите в процеса. Българското участие на Форума е на доц. Меглена Златкова от ПУ „Паисий Хилендарски“, катедра „Етнология“.

Повече за 9-ото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK вижте тук.