Реклама

В Базел има българско училище. Учебните занимания са в събота от 9.30 до 11.30 ч.

Градът има 175 000 жители (горе-долу колкото Русе). С предградията населението е 830 000.

За швейцарците това е градът на трите „ф”: футбол, фармация и Fasnacht (най-големият карнавал в страната, провеждащ се в началото на пролетта).

Базел е третият по големина град в Швейцария след Цюрих и Женева. Разположен е на река Рейн и разходката с корабче или ферибот е задължителна атракция за туристите.

Намира се на границата между три държави – Швейцария, Франция и Германия. На това градът дължи богатата си култура. В Базел има над 40 музея и 25 зали за театър, опера, балет, концерти и галерии.

Въпреки че се намира в северния край на страната, градът е най-топлият в Швейцария. Обикновено температурата там е с 2-3 градуса над останалите градове. Средната температура през лятото е 19 грауса, а през есента – 10,5.

В Базел е роден тенисистът Роджър Федерер (1981). В града са учили и (или) живяли Парацелз, Карл Густав Юнг, Херман Хесе и Фридрих Ницше.

В града е забранено да се блъскат вратите на колите. Могат да ви глобят, ако вдигате шум по този начин.

Ето и един забавен факт от историята. През 1471 г. управата на града екзекутира кокошка, защото е снесла леко оцветено яйце. Животното отива на кладата, защото е счетено за дяволско.

На 4 ноември 2014 г. „Лудогорец” гостува на „Базел” в груповата фаза на Шампионска лига. Мачът завърши 4:0 за домакините. Две седмици по-рано българският отбор бе победил „Базел” с 1:0 в София.

Тази вечер мачът в Базел е от 21:45 българско време. Студиото на bTV Action започва в 21:00 часа.

Срещата в София е на 23 ноември 2016 г.