Miss Kittin: Мечтая да напиша поп песен за голяма певица

Интервю с Каролин Ерве

Реклама

Каролин Ерве, която няма как да не познаваш като Miss Kittin (най-малкото заради „Frank Sinatra“), идва към България, за да се опита да вдигне във въздуха столичната зала „Арена Армеец” в рамките на фестивала Solar Christmas на 27 декември. Веднага се чуваме с нея, целите сме в слух!

 

Здравей, как си!

Аз съм добре, като изключим адската болка в гърба... 

 

Какво могат да очакват феновете от сета ти на Solar Christmas?

Напомпан грууви сет, с мощни баси, техно, електро, лайв вокали. Музика, на която да танцувате, това е сигурно. Но тъй като моят стил е смесица от много различни стилове, аз ще ги отведа на едно пътуване през моя вкус и висока енергия.

 

Какво беше първото ти вдъхновение в музиката?

Рейв партитата. Първият път, когато отидох на рейв, промени живота ми завинаги. Партито ми даде такова чувство на свобода, каквато никога не бях изпитвала. Помислих си, че трябва да работя много, много здраво, за да напиша собствената си история, да намеря собствен път. Но аз не знаех в този момент, че ще бъда музикант.

 

Какво те накара да станеш диджей?

Приятелите ми. Те ме подтикнаха да миксирам записи заедно. Те казваха: „Знаеш всички песни, всички артисти, първа излизаш на дансинга и последна си тръгваш…”. Така че аз трябваше да го направя. И то проработи...

 

Кои са любимите ти музиканти?

Ако трябва да кажа един, то това е Laurent Garnier. За всеки един френски любител на електронната музика, той е герой и кръстник. Той разполага с такова невероятно великодушие и разбиране към публиката, той ще ви отведе на едно емоционално пътуване. Той е определението на това, което трябва да бъде един диджей.

 

Каква е любимата ти не-електронна музика?

В момента това е Timber Timbre, американски блус музикант. Аз съм обсебена от албума му „Hot Dreams.” Но не мога да назова един албум, който да ми е любим за "всички времена". Мога да кажа „Violator” на Depeche Mode, но все пак той е и електронен...

 

Какво е най-силното ти вдъхновение днес?

Самият живот. Вървейки по улицата, наблюдавайки хората, пътувайки по света, четейки книги – ето откъде идва вдъхновението ми.

 

Какво е най-откаченото преживяване, което си имала като диджей?

Вероятно излизането "извън тялото ми" веднъж!

 

Какви ще бъдат бъдещите ти музикални проекти?

Много колаборации, ремикс с Oxia за Popof и лейбъла на Джейми Джоунс Hot Creations, и писане на песни за други артисти. Надявам се и клубно ЕР съвсем скоро.

 

Какъв тип сетове се опитваш да правиш напоследък?

Енергични, със здрави бийтове, вокали, нещо изненадващо. Аз винаги си представя, че съм на дансинга, опитвайки се да отгатна какво е следващото необходимо парче, запис след запис. Ето защо аз предпочитам да миксирам интензивно 2-3 часа, отколкото 6 часа.

 

Откъде намираш свежи тракове за партита си и кое е любимото ти място за купуване на музика?

Аз слушам много музика у дома, в продължение на часове. Влизам на различни платформи и търся, търся, търся. Намирам ключови песни за сетовете си не непременно в собствения ми стил, слушам и много различни диджеи, когато изляза навън. Вече не слушам промота, прекалено много лоши неща има сред тях. Предпочитам да си направя собствено търсене и да платя за това. Подкрепям моята индустрия.

 

Колко най-много си плащала за трак?

Нормалната цена. Никога не плащам свръх цена за песен, нито пък събирам редки записи.

 

Как би дефинирала добрия диджей сет?

Карайки хората да танцуват, е първото нещо. Да задържа вниманието на хората и да ги концентрира върху музиката. Това е като с деца, на които трябва да държиш вниманието през цялото време, запис след запис. За да направя това, аз правя вариации, изненади в сетовете си… променям звука нагоре, надолу... Перфектният диджей сет е, когато си толкова дълбоко потопен, че не трябва да мислиш вече какво да следва, то просто се случва.

 

Спомняш ли си за най-дългия диджей сет, който си правила? Как поддържаш тонуса си по време на по-дългите лайв миксове?

Аз не съм от дългосвирещите диджеи, защото предпочитам да се направи страхотен 2-3-часов сет, отколкото 8-часов на средно ниво. Не взимам наркотици, защото когато взимаш наркотици, може да си мислиш, че миксираш невероятно, но когато чуеш  записа след това, е тотален боклук...

Какво предпочиташ да правиш, преди да застанеш зад пулта, за да миксираш?

Работя в хотелската си стая, проверявам нови песни... Това създава предварително настроение и те подготвя добре. Винаги пускам по-добре, когато го правя.

 

Какъв е мечтания ти проект?

Да напиша поп песен за голяма певица.

 

Каква щеше да си, ако не беше диджей?

Бих била художничка или писателка.

 

Как електронната музика ще изглежда през 2050 година?

Как, по дяволите, да знам – а и не искам да знам, по-вълнуващо е.

 

Как виждаш клубната сцена да се промени през следващите 10 години?

Същото. Запазете си изненадата.

 

Би ли ни препоръчала някои нови диджеи, които да следим?

Бих казала Djedjotronic, Myd (когато миксира техно и хаус!), Maelstrom – ако харесвате супер хард техно и Guillaume Berg – новобранец в отбора на Bromance Records. Всичките от Франция!

 

А няколко трака от тази година, които всеки трябва да чуе?

Totally Enormous Extinct Dinosaurs feat. Anna Lunoe – „Feels like”, Orlando dub version! И Todd Osborn – „5thep”! Това са двата трака, които ме карата да подскачам наоколо в момента.

 

Кажи един трак, който винаги върши работа на дансинга.

Ремиксът на Maceo Plex върху „Crossfadе” на GusGus – със сигурност хит на годината.

 

Опиши твоя идеален ден (без диджеи участия).

Събуждам се, извеждам кучето ми на продължителна разходка по поречието на Сена, слушайки "Hot dreams" на Timber Timbre в слушалките си, след това обядвам с приятели в някое хубаво френско бистро, отивам на изложба на Джеф Кунс в Центъра Помпиду, а след това си правя домашно приготвена супа и си пускам „True Detective” в леглото.

 

Какво ще правиш сега, след като отговори на въпросите ми?

Ще отговоря на няколко мейла и ще изпратя новите ми песни на моя мениджър. Трябва да довърша и една друга песен.