Реклама

Деветото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK (30 септември-10 октомври) влиза в панелните квартали. Локацията на тазгодишното издание на международния фестивал за архитектура и градска среда е третият по големина панелен квартал в България – пловдивския “Тракия”. 

Куратори на фестивала с мото “Действие. Полезни практики от панелните квартали” са румънското studioBASAR, интересно с работата си из панелни квартали в Румъния. Форумът с лекции на архитекти и студиа от 14 държави е на 8 и 9 октомври.

Централна тема на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016, която се интерпретира чрез проучване, изложби, намеси и форум, е трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда – как жителите на един панелен квартал с намесата си през годините са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен модел.

Снимка: facebook.com/OneArchitectureWeek

Форумът във втория уикенд на фестивала ще даде подиум на 16 лектори от 3 континента, които ще разкажат за световният си опит с въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда. Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от Холандия са някои от най-ярките имена в програмата на Форума. Форумът тази година ще бъде не в един, а в два дни и е единствената платена част от фестивала, а до 25 септември са в продажба билети с намаление, които тази година са по-достъпни от предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн и на място в офисите на Едно Пловдив и в София.

Фестивалът се опитва да структурира и насочи гражданската енергия по един необикновен начин – чрез намесите в средата с участието на архитекти и дискусиите с граждани, които се провеждаха през лятото в пространството между първи, втори и трети блок. Освен това, тази година фестивалът излиза с най-много продукти, които целят да имат дълготраен ефект за развитието на градската среда, гражданите, институциите, връзката между тях. Подходът на работа на екипа на фестивала  в продължение на над една година може да бъде пренесен като модел във всеки друг панелен квартал у нас.

Снимка: facebook.com/OneArchitectureWeek

Намеса 1-2-3 е най-важният инструмент, с който фестивалът показва как може да бъде използвано гражданското участие. Тя се ражда след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. Стига се до детска площадка, беседка за правене на конфитюр, създаване на платформа за стрийт фитнес. По тези три обекта работят архитекти от Австрия, България, Франция, Полша и отново с доброволното участие на граждани.

“Панелките често са предмет на емоционален спор. Дали са грозни, дали са удобни, дали са унизителни за обитателите си, дали са символ на тоталитаризъм, дали са лош сън и т.н. Предвид факта, че са дом на значителен брой българи, то не е странно, че те са се превърнали и в предмет на градския фолклор. В един панелен квартал най-видно може да се проследи ефектът на гражданското участие. Наблюдават се много малки и големи промени, добавки и подобрения, които са направени от обитателите, защото те са имали нужда от тях”, казва арх. Любо Георгиев, директор на фестивала.

Ще бъде представено Проучването на квартал Тракия, чиито резултати са събрани в книгата “Алманах на панелна Тракия” на арх. Нина Толева (200 стр., Жанет 45). Ще бъде представен филм, също създаден специално за фестивала – “Познавате ли архитекта?”, който проследява как е бил проектиран “Тракия”. Вече е факт интерактивната онлайн карта, която ще бъде достъпна за всеки и която събира цялата налична информация за квартала. 

Снимка: facebook.com/OneArchitectureWeek

Основната изложба на фестивала с куратор Меган Луенбърг е “Живи пространства – американката живее в "Тракия" и изследва жителите му вече повече от година. Изложбата е “жива и интерактивна лаборатория”, която дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на квартала. Тя разглежда квартала като реалност, в която работата на архитектите се преплита с тази на гражданите в едно равностойно съществуване. Меган предлага нов поглед към разбирането ни за обитаване на пространството. “Живи порстранства” ще бъде открита на 30 септември в Халето на Тракия.