Реклама

На изложението IFA в Берлин Sony представи новия си върхов модел при смартфоните. Както подсказва името, Xperia XZ е комбинация между Xperia X и серията Z, като акцентът е върху 23-мегапикселовата камера. Тя разчита на лазерен автофокус и RGBC инфрачервен сензор, който според Sony „настройва белия баланс много точно в зависимост от светлинните условия”.

Ако не броим камерата, Xperia XZ е съвсем стандартен флагман за 2016 г. Процесорът е Qualcomm Snapdragon 820, екранът е 5,2-инчов (1080p), а сензорът за пръстови отпечатъци е вграден в страничния бутон за включване/изключване. RAM-ът е 3GB, а дисковото пространство 32GB. Налице е и USB-C.

Благодарение на стабилизацията по пет оси и на системата за предвиждане движението на обектите, а оттам и на автофокуса (Predictive Hybrid AF), представена за първи път в серията Х, телефонът може да снима добре бързодвижещи се обекти.

Предната камера също е с отлични показатели – тя е 13-мегапикселова.

За разлика от серията Z, новият флагман не е водоустойчив, а само water-resistant, т.е. издържа на силно намокряне, но не трябва да го потапяте във вода.

С модела Sony въвежда нов цвят на корпуса – Forest Blue (горско синьо). Продажбите започват през октомври.

В Берлин компанията представи и Xperia X Compact – 4,6-инчовата версия на Xperia X, която има почти същата хардуерна мощ като по-големия си събрат.