Отбелязваме #ЩедриятВторник с дарителски кампании и форум, посветен на дарителството в училище

30 училища от цяла България с дарителски кампании в Платформата.бг и ДМС за #ЩедриятВторник

Реклама

Тази година празникът на дарителството и щедростта е на 3 декември. Фондация BCause, която е официален партньор за България на световното движение, избра за фокус на кампанията образованието и мото „Лично за дарителството в училище“.

Както всяка година от 2012 насам, в повече от 100 държави по света, #ЩедриятВторник ще бъде денят, в който технологиите и виртуалните общности помагат на милиони хора да даряват и да споделят, а на стотици хиляди организации – да се свържат с нови и стари поддръжници. Всички празнуват щедростта и промените, които тя носи в живота на хора и в околната ни среда. На този ден онлайн платформите за даряване ще съберат отново милиони, а организациите ще отворят вратите си за доброволци и съмишленици, за да покажат работата си и резултатите си.

В България ще отбележим #ЩедриятВторник за трети път с едномесечна дарителска онлайн кампания и специално събитие - Форум. В продължение на месец 30 училища ще набират дарения за своите училищни проекти - от инструменти за духовия оркестър през сензорна стая до спортно игрище. Всички са различни и във всички идеи са въплътени нечии лични мечти. Можем да ги подкрепим лично с дарение и споделяне в социалните мрежи. Изберете училище в сайта на #ЩедриятВторник.

Две дарителски платформи участват в инициативата #ЩедриятВторник - DMS - България (Единен дарителски номер) и Платформата.бг. Няколко компании вече подкрепят избрани от тях проекти с начално дарение; възможността за „осиновяване“ на училище продължава.

Видеоклип, с гласа на водещия на Форума Стефан А. Щерев, ще бъде излъчван pro bono от медийния ни партньор bTV и в социалните мрежи.

Форум "Щедрият Вторник 2019" ще се проведе на 26 ноември в София, под мотото „Лично за дарителството в училище“. На сцената на Клуб 1 в НДК от 16.00 часа ще говорят учители, директори, родители, посланици. Това са: Любов Костова - директор на Британски съвет в България, Линда Ауанис - основател и председател на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, Сениха Бейхан - директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Правда, обл. Силистра, Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков – основатели на Център за анализи и кризисни комуникации, Красимира Кирчева - учител в СУ „ Димитър Благоев" – гр. Свищов, Тихомира Нанева – учител от „Заедно в час“, Златина Стайкова e учител и съосновател на сдружение "Образование и здраве".

След 19 ч. две ученически групи ще донесат рок настроение - 58 Degrees от Софийската математическа гимназия и The Clinkyous Company от Немската езикова гимназия.

Събитието във фейсбук

Още за #Щедрият вторник/#GivingTuesday

#GivingTuesday е глобална инициатива. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

#Щедрият вторник/#GivingTuesday се отбелязва за първи път в България през 2014 г. по инициатива на Фондация BCause, член на CAF Global Alliance. Създаден е и сайт givingtuesday.bcause.bg, с идеята да привлича съмишленици.