Реклама

Днес обядвах в (или по-скоро „до”) първия food truck в България. Заведението се казва Street Chefs и се намира на ъгъла на улиците „Ангел Кънчев” и „Парчевич” (срещу 127-о СОУ). Отворено е едва от петък, което обяснява леката суетня сред персонала, който все още е в процес на обучение и стиковане.

Идеята на двамата съдружници Димитър Добрев и Петко Цочев, реализирали този проект, е възникнала преди една година. В САЩ и в някои европейски държави Food Truck-овете са доста популярни и те решават да внесат у нас този гастрономичен жанр. Всъщност българското законодателство не позволява подобен камион да се мести често, тъй като обектът трябва да има постоянен адрес. Така че първият Food Truck ще е на ул. „Парчевич” поне година и половина, колкото е първоначалният договор за наем на парцела.

Стационарността обаче ни най-малко не помрачава екзотичния характер на караваната (толкова голяма, че не се побира в контейнер), която е пътувала от Флорида цели пет месеца. Първо с кораб до атинското пристанище Пирея, а после чрез камион до София. Класически модел на Airstream от 2003 г., в който Димитър и Петко откриват снимка в рамка, която най-вероятно е на предишните собственици. В продължение на три-четири месеца те преоборудват жилищната каравана в професионална кухня и след петчасови маневри успяват да я паркират на мястото, където е сега.

За обяд си избрах Slow Beef сандвич (7,90 лв.) и чаша червено вино (2,90 лв.). Slow Beef означава, че месото е готвено по-продължително време. То се доставя прясно всеки ден от ферма и е от месодайни, а не млекодайни породи. Засега се хапва на крак (в скоро време ще има навеси и отопление), а напролет ще се появят и столове.

Заведението предлага и собствена крафт бира, която се прави близо до София. Скоро един от екзотичните видове пиво ще бъде с борови връхчета, така че гастрономите ще имат поводи за нови посещения.

Street Chefs работи 7 дни в седмицата, от обяд до 22:00 часа. Паркингът отпред е само за клиенти на заведението.

Уточнение: Street Chefs е първият стационарен food truck. Първият мобилен food truck в България е на Boom! Burgers. 

Снимка: Васил Богданов

Снимка: Васил Богданов