Реклама

Преди 15 години Pentax замрази проекта си за фулфрейм фотоапарат, но сега първият DSLR на компанията от този клас вече е факт.

Pentax (собственост на Ricoh) ще представи модела K-1 на изложението CP+, което ще се проведе следващата седмица в Япония. Апаратът с 36,4-мегапикселов фулфрейм сензор ще струва 1800 долара, което е доста по-малко от конкурентните устройства на Canon и Nikon.

На външен вид най-характерното за апарата като че ли е 3,2-инчовият екран, който може да се наклони под различен ъгъл. Впечатление прави и осветлението на бутоните, което е много полезно при нощни снимки.

Тялото от магнезиева сплав е водо- и прахоустойчиво. Максималното ISO е 204800, а най-голяма скорост за снимка е 1/8000 сек. Камерата може да прави до 4,4 кадъра в секунда.

K-1 има петосов стабилизатор на изображенията и функция да комбинира няколко кадъра до получаването на едно, по-остро изображение (подобна екстра има и Olympus E-M5 Mark II)

Проблемът на Pentax е, че засега няма богат избор на обективи, които да се възползват от фулфрейм сензора. Специално за K-1 компанията предлага в момента само широкоъгълния 15-30mm f/2.8 и 28-105mm f/3.5-5.6.

Новият апарат ще бъде в продажби от април. Специално за btv.bg от голяма верига магазини за фотографска техника споделиха, че K-1 ще бъде в София най-рано в началото на юни.

Снимка: Pentax