Реклама

Българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм - "Пътят към Коста дел Маресме", излиза по кината у нас на 5 декември.

Режисьор на първата ко-породукция между България и Израел е Иван Ничев, а актьорският състав включва едни от най-обичаните имена в българското кино - Татяна Лолова, Васил Михайлов, Георги Мамалев, Любомир Ковачев, Ернестина Шинова и Стоян Алексиев. Зрителите ще видят и първата драматична роля на Димитър Рачков. Към звездния състав на филма се присединява и Мони Мошонов. Актьорът, чийто родители са емигрирали от София в Израел през 1951 г., е сред най-популярните в киното и телевизията в родината си. Мошонов си е партнирал с холивудски икони, като Марк Уолбърг ("We Own The Night:), Хоакин Финкс, Гуинет Полтроу ("Two Lovers") и др.

Главните роли в романтичната драма са поверени на младата звезда Анжела Недялкова ("Аве"), дебютанта Кристиан Макаров и Стефан Попов.

Част от героите във филма говрят на ладино, за да пресъздадат по-осезаемо автентичната обстановка, в която се развива действието на филма.

"Пътят към Коста дел Маресме" ще се бори за номинация за наградата на Американската филмова академия под заглавието "Българска рапсодия".

Романтичната история е създадена по дейсвтителен случай, а част от наследниците на героите са живи и до днес. Филмът е заснет изцяло в България, а монтажът и постпродукцията са осъществени в Израел.

Историята:

Филмът разгръща романтична история в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история. Време, в което властва контрастът между омразата и любовта.

Мони (Кристиян Макаров) е млад българин от еврейски произход. Втората световна война е в разгара си, а Третият Райх задължава всичките си съюзници да предадат евреите по своите земи. Въпреки тези събития, тийнейджърът Мони се интересува повече от уроците и първите целувки. Приятелят му Жожо (Стефан Попов) е неизменно с него и му помага в свалките. Когато семейството на Мони отива в Кавала, за да търси съпруг за сестра му, той се запознава с Шели (Анжела Недялкова). Тя е приказно 17-годишно момиче, което бързо превзема срамежливото сърце на Мони. Скоро обаче красивата Рашел вижда Жожо и тригълникът между тримата тийнейджъри се заплита.

За екипа:

Продуценти: Несим Леви (България), Моше и Леон Едри (Израел), Шао Шерцер (Израел)
Оператор: Ади Райс (Израел)
Сценаристи: Юри Дачев, Иван Ничев, Татяна Гранитова - Ничева и Жан Пиер Магро
Монтаж: Татяна Богданова и Итцик Цхаек
Композитор: Стефан Димитров
Художник: Роси Бакева