Реклама

Великите триумфи от Реал до Барселона“ – това е историята на шестте десетилетия на Шампионската лига, а човекът, който стои зад тази книга, е един от най-известните български спортни журналисти. Неслучайно наричат Румен Пайташев истински футболен корифей. Той притежава изключителна памет и енциклопедични познания, коментирал е пет световни и пет европейски първенства. Той е първият българин, отразяващ от мястото на събитието мачовете от турнира Копа Америка. Взимал е интервюта от най-големите футболни легенди – Пеле, Марадона, Ди Стефано, Кройф, Бекенбауер, Еузебио, Боби Чарлтън, Лев Яшин, Мишел Платини, Зико, Раул, както и от някои от най-големите треньори – Марсело Билярдо, Марио Загало, Валерий Лобановски и др.

Може би се питате защо се издават книги, когато вече можем да проверим всичко в интернет – цялата информация е достъпна. Имаме Уикипедия, официални сайтове на УЕФА, на клубните отбори. Да, така е, но тази книга разказва една история. Историята на един турнир – от самото му начало досега. С легендарните отбори и футболисти, с тяхната магия. Да, факт е, че Реал Мадрид има 10 титли от турнира, но по-интересното е какво стои зад тези десет титли, историята зад тях. По-интересно е какво се е случило, за да се стигне изобщо до тези титли, до този велик турнир. Това е нещо много по-голямо от простите числа на статистиката, това е същинска приказка.

Приказката, която ни разказва Румен Пайташев, започва от самото начало, дори отпреди това, защото включва и несполучливите опити, в които идеята трябва да изкристализира, а след това да се кали.

Ранните години са години на футболна романтика, играе се най-вече за слава, заради самата игра. В същото време Европа е разкъсвана от войни, финансови проблеми… но в крайна сметка началото е дадено, а ключовата фигура е френският спортен журналист Габриел Ано от вестник „Екип“.

Това е история на героизъм, борба, историята на съдбите на някои от най-талантливите футболисти в света, на техните треньори, на феновете, история на бляскави вечери и титанични битки на футболния терен. Битки не само между отбори, а и между народи… Испания ще увеличи преднината си пред Англия по брой спечелени купи от Шампионската лига на 28 май, а Реал Мадрид ще търси единайстата си купа. Именно „Кралският клуб“ печели първото издание на турнира през сезон 1955/56 година, когато надделява с 4 на 3 над Реймс на „Парк де Пренс“ в Париж.

Румен Пайташев ще ни върне назад във времето, за да усетим атмосферата от златните години на Реал, тези на Интер, ерата на Аякс, златните години на Байерн Мюнхен, последвани от британската доминация в турнира за Купата на европейските шампиони. По всичко личи, че сега отново сме в златна епоха за испанския футбол.

Издател на „Великите триумфи от Реал до Барселона“ е „Вивид Райс“, за което можем само да им бъдем благодарни!

Петима от вас могат да спечелят екземпляр от книгата, ако отговорят правилно на въпроса в анкетата. Печелившите ще бъдат избрани чрез томбола.

За да участвате, трябва да сте регистриран потребител на сайта btv.bg. Крайният срок за участие е 27 май, 14:00 часа.

След това ще обявим имената на спечелилите. Те ще бъдат уведомени и на мейл адреса, който са попълнили при регистрацията.

Коя телевизия ще излъчи финала на Шампионска лига на 28 май?