Изпробвахме новата услуга в София – споделени мотопеди

Shareascoot дава възможност за бързо и евтино пътуване в центъра на града

Реклама

текст и снимки: Васил Богданов

В София освен споделени автомобили (Spark) и тротинетки (Lime, Brum/Bird) вече има и споделени мотопеди. Предлага ги Shareascoot и в последните горещи дни на лятото се разхладих много приятно, докато изпробвах един от мотопедите в уличките около НДК. Ето какви са стъпките, които трябва да изпълните преди първото каране.

1. Инсталирате си приложението. Аз съм с Android и го свалих от тук.
2. Регистрацията изисква въвеждане на имена, мейл, телефонен номер и данните за шофьорската книжка. За разлика от Spark тук няма възможност за логване с Facebook профила. Както и при Spark, трябва да снимате шофьорската книжка от двете страни и да изпратите снимките. Прави се и трети кадър – селфи с шофьорската книжка. Накрая въвеждате данни за дебитна или кредитна карта и плащате 1 лев, за да се потвърди, че всичко е наред. Половин час по-късно Shareascoot ви връща този лев.
3. Изкачвате оператор да потвърди регистрацията. В 10:30 сутринта потвърждението дойде само след минута, като неясно защо получих три еднакви мейла, че съм одобрен.

Снимка: Васил Богданов

Оттам нататък действията са като при Spark.

4. Избирате мотопед, който е близо до вас и го резервирате. Разполагате с 10 минути, за да стигнете до него. След отключването ще бъдете таксувани 2,90 лв. за първите 11 минути. Всъщност тази цена е за 10 минути, но Shareascoot ви добавя една безплатна минута. Това е добре, защото, преди да „забръмчите“, се нуждаете от малко подготовка.
5. Натискате жълтия бутон под кормилото, който отваря седалката. Там се намира едната каска и при първо ползване ще ви е нужно време да се ориентирате как се регулира ремъкът. Под седалката със стоманено въже е завързан ключът за багажника. Там се намира втората каска за евентуален ваш спътник.
6. Потеглянето става чрез задържане на лявата спирачка и натискане на бутона до дясната дръжка за запалване. Завъртате леко дясната дръжка, за да подадете газ и вече сте в играта.
7. Двигателят се гаси чрез натискане за поне 2 секунди на металния бутон под кормилото.

Ако трябва да изчакате някого, можете да изберете от софтуера на телефона опцията „Пауза“ – тогава цената е 9 стотинки на минута. А ако покарате малко повечко и натрупате сметка от 59 лева (в рамките на една сесия), мотопедът става ваш за следващите 24 часа.

Можете да приключите сесията и да оставите мотопеда само в разширения център на града. Картата в приложението показва чрез различен цвят тази зона.

Снимка: Васил Богданов

Снимка: Васил Богданов

Снимка: Васил Богданов