Ще достигне ли Windows 10 до 1 милиард машини

Компанията преразгледа смелите си планове, но не посочи нов срок за достигане на целта

Реклама

Днес Microsoft обяви, че Windows 10 вече е инсталиран на 400 милиона машини по света. Последната информация по този въпрос бе през юни, когато най-новата ОС бе достигнала до 350 милиона устройства.

През юли компанията преразгледа смелите си планове да достигне 1 милиард машини през 2018 г. Тя не посочи нов срок, но вероятно това ще се случи през 2019 или дори 2020 година.

От централата в Редмънд твърдят, че разпространението на Windows 10 върви със 115% по-бързо от Windows 7, но съвсем логично то забави ритъма си след 29 юли, когато изтече срокът за безплатен ъпгрейд.

Преди тази дата месечният ръст на нови машини с Windows 10 бе около 30 милиона, а сега е около 16,6 милиона. Друга причина за забавянето са и слабите продажби на техника през лятото. С наближаването на Коледа те ще се увеличат значително.

За забавянето в разпространението на Windows 10 малък принос има и пълният провал на Windows Phone. Компанията разчиташе донякъде на смартфоните, но тази алтернатива на Android и iOS се срина до под 1% пазарен дял.

Тагове: Microsoft Windows 10