След краха на Note 7 оперативната печалба на Samsung падна с 1,93 млрд. долара

Реклама

Samsung обяви финансовите си резултати за третото тримесечие на 2016 г. При приходи от 42,1 млрд. долара оперативната печалба на компанията е 4,7 млрд. долара, което е спад с 1,93 млрд. спрямо същия период за 2015-а.

Спадът в печалбата, при това с повече от една трета, е първият за Samsung от една година насам. Преди кризата с Galaxy Note 7 компанията очакваше дори леко увеличение на печалбите, но самовъзпламеняването дори и на подменените проблемни смартфони промени всичко.

Samsung има добра печалба от потребителската електроника, но тя бележи лек спад с всяка следваща година заради поевтиняването на паметта DRAM (Dynamic random-access memory).

Компанията очаква през 2017 г. резултатите от мобилния бизнес да се „нормализират”. Въпросът е до каква степен Galaxy Note 7 е нанесъл имиджови щети на Samsung и колко бързо хората ще забравят за проблема с горящите устройства. Малко след окончателното спиране на злополучния телефон се появиха слухове, че компанията може напълно да изостави бранда Note, за да изчисти по-бързо имиджа си.