Реклама

Брокенският призрак е оптично явление, което носи името на връх Брокен в немската планина Харц. Най-малко 300 дни в годината на този връх има мъгла и преди векове, когато хората не знаели причината за появата на този ефект, те смятали, че там наистина се появяват призраци.

Истината е, че Призракът на Брокен се появява, когато вашата сянка попадне в облак или мъгла. Заради пречупването на светлината от малките водни капки се появяват и кръгове с цветовете на дъгата.

На снимките в галерията ще видите сянката на метеоролога Захари Недялков, който работи на връх Мусала. Той е застанал съвсем близо до пирамидата на върха, а уголемената му сянка се появява малко над Леденото езеро.

Кадрите са от 22 октомври, 16:13 часа. Публикуваме ги с разрешението на автора.

Преди няколко седмици се появиха индикации, че БАН планира да затвори за зимните месеци метео станцията, която работи без прекъсване от 1932 г. Добрата новина е, че засега тези планове са замразени. Метео „наблюдателницата”, както е първото й име, е важна и за туристите, които могат не само да се стоплят в сградата, но и да си купят горещ чай от дежурния метеоролог.