Световното сопрано Анна Нетребко за първи път в България

„Сопрано със звездна сила в най-добрия смисъл на думата, харизматична изразителност, която пронизва всеки елемент от изпълнението ѝ“ - Антъни Томасини, New York Times

Реклама

Световната оперна звезда Анна Нетребко ще има своята първа среща с българската публика на 20 март 2025 година в „Арена София”. Оперната гала ще е под диригенството на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония.

Нетребко започва своята кариера през 1994 година, за да достигне най-престижните оперни сцени. Тя е  звездата на Миланската Ла Скала, Виенската  Щаатсопера, Метрополитън опера в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, Берлинската Щаатсоперa, участник в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи и т.н.

Нетребко неизменно се отличава в света на операта като демонстрира забележителен диапазон и артистична чувствителност в образите на най-емблематичните оперни героини. В репертоара й са включени опери на Моцарт,  Верди, Белини,  Доницети, Масне,  Гуно, Пучини, Чайковски, Чилеа  и много други.

Най-очакваните й участия това лято са в 8 спектакъла  на  Миланската Ла скала - Турандот/Пучини, които започват от 25 юни и 3 спектакъла през август в  Арена ди Верона, Тоска/Пучини.

Сред многобройните си награди и отличия Нетребко има три номинации за наградата „Грами“, немската награда „Бамби“, „Певица на годината” на класическите музикални награди BRIT, музикалната награда „Полар“ за 2020 г., която често е наричана „Нобелова премия в областта на музиката“, а оценката на журито е, че „Да бъдеш виртуозен вокалист не е достатъчно. Операта, като форма на изкуството, привлича публика и никой в съвременната епоха не прави това по-добре от оперната дива Анна Нетребко. С нейния великолепен глас и харизма, тя е повече от певица“.

През 2007 година от вестник „Таймс” Нетребко е обявена за една от 100–те най-влиятелни личности в света. Тя е глобален посланик на бижута Chopard.

Заедно с Анна Нетребко на сцената ще видим и нейния съпруг Юсиф Ейвазов - драматичен тенор с процъфтяваща международна кариера. Неповторимото звучене на гласа му, описвано като „метален, стенторичен и подчертано италиански“ (L.A. Times), и изключителното му сценично присъствие му позволяват да съчетава активната си оперна кариера с чести концертни изяви.

Очакавайте оперната гала под диригенството на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония. 20 март 2025 година, „Арена София”.

Билетите са вече в продажба в мрежата на Ивентим.