Реклама

Може ли телевизията да съобщи за новина, без да има потвърждение от официален източник? С този въпрос започва новият сезон на сериала The Newsroom, чиято официална премиера се състоя вчера в нюрзурама на най-рейтинговите новини в българския ефир – тези на bTV.

Първият епизод от новия сезон е по действителен случай – екипът на телевизията е изправен пред избор дали да съобщи за бомбения атентат в Бостън, позовавайки се само на неофициални източници, или да изтърве момента, чакайки потвърждение от полицията.

Сюжетът предизвика дебат сред българските журналисти, всеки от които е изпадал в подобна ситуация по един или друг начин.

Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV, разказа как съвсем наскоро нюзрумът на bTV е бил поставен пред същия избор – при взрива на оръжеен склад в Горни Лом източник на телевизията е съобщил какво се случва в близката болница, но е отказал да застане с името си.

"Един час - между 20 и 21 часа, изпитвахме сериозни притеснения дали да направим извънредна емисия. Решихме да не правим, докато не намерим официален източник, който да потвърди, че има жертви - дори без да споменава броя им. И тук, в нюзрума на bTV, беше голяма лудница. Ако някой от вас не е имал дежавю тази вечер, то аз имах през целия епизод", каза Венелин Петков.

Сред гостите на прожекцията бяха Росен Цветков, Гена Трайкова, Виктория Петрова, Иван Георгиев, Лиляна Боянова, репортерите и продуцентите от новините на bTV. Главните редактори на offnews.bg и dnevnik.bg Владо Йончев и Велислава Попова, зам.-главният редактор на в. Сега Петьо Цеков и други журналисти от печатни и уеб медии, поканени на прожекцията, продължиха сюжета на The Newsroom със свои разкази.

Димитър Нойков, мениджър на HBO Bulgaria, подари реплика на Железния трон от най-популярната в света продукция на HBO Game of Thrones по повод предстоящия след седмица 14-ти рожден ден на bTV. Той припомни особеността на трона - направен, за да е неудобен за сядане и да не позволява на владетеля да се отпуска на него. "Това е символиката, че битките винаги продължават," каза Нойков.