Забраниха на министри да носят Apple Watch

„Руснаците опитват да хакнат всичко” - е заявил анонимен източник на пресата

Реклама

На министрите е забранено да носят смартчасовник Apple Watch по време на заседанията на британското правителство, съобщава The Telegraph.

Това се прави от съображения за сигурност, тъй като при хакване на устройството микрофонът му може да се използва за подслушване. Особено от руските тайни служби.

Параноята изглежда оправдана, тъй като миналата седмица САЩ официално обвини Русия за проникването в мейлите на висши членове на Демократическата партия. Източник на The Telegraph е заявил: „Руснаците опитват да хакнат всичко”.

Забраната за смартчасовници не трябва да ни изненадва, тъй като мобилните телефони отдавна са забранени по време на правителствени заседания във Великобритания.

Днес бе съобщено, че Apple Watch са забранени и в заседанията на австралийското правителство.

Apple ревниво пази в тайна информацията за продажбите на смартчасовника си. Според изследване на IDC Apple Watch има 7% дял (трета позиция) при носимите устройства за второто тримесечие на 2016 г. На първо място е Fitbit с 25,4%, а на второ – Xiaomi с 14%. След Apple е Garmin с 6,9%.

Изпратихме запитване до Министерски съвет на Република България дали у нас се прилагат подобни мерки за сигурност. Ще ви информираме веднага, след като получим официален отговор.