Защо не е добре да пием кафе преди 9:00 часа

Реклама

Едва ли има човек, който да не харесва аромата на кафе и капучино. Свикнали сме да започваме деня с подобни напитки, за „да се събудим”. Ново американско изследване обаче разкрива, че не е добре да пием кафе преди 9 сутринта. А най-добре е да изчакаме до 9:30. Ето защо.

В тялото ни се отделят различни хормони, които следват определен 24-часов цикъл. При всеки човек той е индивидуален, но като цяло организмът се влияе от дневната светлина (или нейната липса) и разликите не са големи.

Един от тези хормони е кортизолът – той се грижи да сме будни и готови за работа. Отделя се в тялото между 8 и 9 сутринта, между 12 и 13 часа, както и в късния следобед (17:30 – 18:30 ч.). Това са периодите, в които се активизираме по естествен начин. Ако пием кафе в тези часове или малко по-рано, объркваме организма и намаляваме ефекта от кортизола. Тялото ни получава прекалено голяма доза стимуланти и в дългосрочен план се понижава чувствителността ни към тях. Започваме да пием все повече кафе, за да усетим някакъв ефект.

Затова най-добре е да се пие кафе между 9:30 и 11:30, както и от 13:30 до 17:00 ч. Така ще се възползваме от ефекта на кофеина в моментите, когато нивата на кортизол са по-ниски и няма да нарушим естествения 24-часов цикъл, който организмът ни следва.