Реклама

В прокълнатите планини на север в Албания днес живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа - бурнеша е жена, които избира да живее живота си като мъж.

В албанските села момичето се превръща в бурнеша, полагайки клетва. След това, тя има право да носи мъжки дрехи, оръжие, да пуши, да пие алкохол и да бъде наемана за мъжка работа. Нарушаването на клетвата се наказва със смърт...

Сред мотивите за това, момиче да реши да се превърне в бурнеша, са потисничество, постоянна физическа работа, непрестанно подчинение на мъжете. Бурнешите се срауват да бъдат снимани, живеят изолирани от света.

Бурнеша на албански означава "мъжко момиче" - жена, която има силата на мъж да застане начело на семейството и да го защитава. Това е свързано с неписани народни закони, които някога обществото е следвало. По-късно, с модернизацията на държавата, традицията започва да се губи и вече са останали малко такива хора.

"Това е социален избор и няма нищо общо с тяхната сексуалност. Той ги поставя една стъпка по-нагоре, така имат повече права".