Реклама

Той е всеизвестният съблазнител, царят на шпагата, остроумният майстор на маскировките и авантюрите, на когото никоя жена не може да устои. Досега. Очарователната венецианка Франческа (Сиена Милър) прави "невъзможното”, като му отказва и сега легендарният Казанова, чрез серия от хитри маневри и маскировки, се опитва да се сближи с нея. Така той се впуска в една опасна игра, която може да му коства не само живота и репутацията, но и единствения му шанс за истинска любов.

Тази романтична комедия на номинирания за Oскар режисьор, Ласе Халстрьом ("Шоколад", "Правилата на дома") разказва за най-голямата авантюра на Казанова - със сърцето му.

С участието на носителя на Оскар Джеръми Айрънс в ролята на заклетия враг на Казанова - епископа Пуци, номинираната за Оскар Лена Олин и Оливър Плат в ролята на годеника на Франческа, Паприцио.

Кой е бил истинският Казанова?

Обект на многобройни романи, пиеси и филми, Казанова се превърна в един от вечните модерни митове. Но той е реален човек с невероятна история – шпионин, войник, дипломат, писател и авантюрист. Мемоарите му не само разкриват романтичните му истории, но и обрисуват интересна картина на века на просвещението.

Джакомо Казанова е роден през 1725 г. във Венеция. Баща му е бил актьор, а майка му – актриса, чиято красота я е прославила в цяла Европа. Въпреки че е бил болнаво дете, Казанова е отраснал сред силни жени, които са го отгледали и са го пленили.

Буден и умен още като момче, Казанова отива да учи в университета в Падуа, след което в семинарията, за да стане свещеник. Оттам обаче е изгонен заради скандалното си поведение и любовните си авантюри. Той завършва докторат по право през 1742 г.

През 1744 г. Казанова става секретар на кардинал Акуавива от Рим, докато поредният скандал не го принуждава да напусне града и да се върне във Венеция.

Работил е като цигулар, църковен деятел, секретар и войник в няколко държави. Автор е на много пиеси, новели, поезия и памфлети, но най-известната му работа е автобиографията му "Историята на моя живот".

През 1749 г. Казанова среща първата си голяма любов Хенриет, за която той пише: "Онези, които смятат, че една жена не е достатъчна, за да направи един мъж щастлив в продължение на 24 часа дневно, никога не са познавали Хенриет”. Тя го напуска и му разбива сърцето.

Преследван от Инквизицията в продължение на години, през 1755 г. Казанова е арестуван за магьосничество и всичките му ръкописи са иззети. Той е осъден на пет години затвор, успява да
избяга по впечатляващ начин и се озовава в Париж, където е посрещнат като звезда. След като спечелва състояние от лотарията там, той продължава авантюрите си в цяла Европа.

Казанова умира на 4 юни 1798 г. в замъка си в Дукс, в сегашната Чешка република. След смъртта си той става още по-известен и се превръща в символ на сърцераздирателния романс и манията за любов.